42 de ani de la cutremurul din '77. Ce faci în cazul unui seism puternic

42 de ani de la cutremurul din '77.  Ce faci în cazul unui seism puternic
| Foto: arhiva

La 4 martie se împlinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977, soldat cu 1.578 de morţi, foarte mulţi răniţi şi zeci de mii de locuinţe prăbuşite.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a lansat campania "Nu tremur la cutremur", care vizează dezvoltarea culturii preventive şi de educare a populaţiei în situaţia producerii unui seism.

IGSU a publicat, luni, pe pagina de Facebook, un videoclip în care este explicat ce trebuie făcut în timpul manifestării unui seism cu o magnitudine ridicată.

"Misiunea noastră rămâne salvarea vieţii, însă fiecare dintre noi trebuie să manifeste responsabilitate şi să înveţe principalele măsuri şi reguli de autoprotecţie. Însuşirea şi adoptarea unui comportament proactiv în faţa unor situaţii de urgenţă vă pot salva viaţa", se arată în postarea IGSU.

Totodată, este prezentat şi site-ul fiipregatit.ro, platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă, unde pot fi consultate ghiduri cu informaţii în caz de inundaţie, avalanşă, ger, viscol, cutremur, incendiu, alunecare de teren, furturi, furtună şi multe alte situaţii deosebite sau despre cum trebuie acordat primul ajutor sau ce este de făcut când cineva se confruntă cu violenţa domestică.

Ce e de făcut în cazul producerii unui seism:

"Nu are importanţă unde vă aflaţi în momentul producerii cutremurului.

Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului.

Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon.

Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.

Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior.

Protejaţi-vă capul şi faţa.

Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.

Dacă sunteţi în scaun cu rotile, blocaţi-i rotile şi protejaţi-vă capul şi ceafa.

Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele.

Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Cand liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.

ATENŢIE ! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge.

DACĂ SUNTEŢI ÎN EXTERIORUL CLĂDIRII adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

DACĂ SUNTEŢI ÎNTR-UN VEHICUL rămâneţi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie.

Opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.

DACĂ VĂ AFLAŢI PE MUNTE fiţi atent în jur şi căutaţi un loc sigur unde să vă adăpostiţi. Pe pantele instabile, sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren", transmite IGSU.

Etichete
Comenteaza