44 de ani de la potopul care a măturat Clujul FOTO

44 de ani de la potopul care a măturat Clujul FOTO
Au trecut 44 de ani de când județul Cluj a fost stăpânit de ape. În luna mai a anului 1970, clujenii au fost luați prin surprindere de ploile care au căzut fără încetare, timp de o săptămână. Nouă persoane şi-au pierdut viaţa.

Primele viituri au lovit judeţul Cluj în ziua de 11 mai. Municipiul Cluj-Napoca a fost ferit de nenorocire datorită lacurilor artificiale de acumulare de la Fântânele şi Tarniţa, care au permis adunarea apelor.

Viiturile au curs şi, mai la vale, au dat de furcă locuitorilor din Gherla, iar la Dej au produs un dezastru de neînchipuit: cele două râuri, Someşul Mic şi Someşul Mare, au băgat pământul sub ape, scrie gherlainfo.ro

Potopul loveşte Gherla

Până în 1979, când s-a construit digul, ambele maluri ale Someşului Mic erau flancate la Gherla de salcii, răchite şi plopi. În mai 1970, ploaia nu se oprise de zile bune, iar pe 13 mai, apele umflate ale râului au început să se reverse nemilos peste oraş.

În scurt timp, parcul a fost acoperit cu apă de peste o jumătate de metru. Apa a ajuns până în curţile caselor de la şoseaua principală. Terenul stadionului a fost acoperit în totalitate.

Nivelul apelor a atins peste 8 metri la Dej

"Apele ating o cotă uluitoare, nemaiîntâlnită în veacurile de istorie scrisă: 8,27 metri", scrie Doina V. în "Jurnalul Dejului incercuit de ape". Zvonurile sinistrului dinspre Năsăud apăruseră miercuri, 13 mai, la ora 09:00. La 10:00 s-a dat alarma. La 12:00, practic, nu se mai putea face nimic împotriva puhoaielor sălbăticite; doar să li se smulgă din gheare vieţile primejduite şi bunurile.

Apar elicoptere, ambarcaţii, tehnică de luptă. Se aud chemări de ajutor, plânsete ale copiilor şi mamelor... Începe o noapte telurică, o noapte de smoală şi mâl, cu cerul prelingându-se peste noroaie, nemilos şi rece.

Citeşte materialul integral AICI.

Etichete
Comenteaza