45,3% dintre bărbaţii români ar vrea să lucreze în străinătate

45,3% dintre bărbaţii români ar vrea să lucreze în străinătate
Un studiu al institutului clujean IRES relevă că principala îngrijorare a românilor din 2010 se transferă şi în 2011: nesiguranţa locului de muncă. Aproape jumătate dintre bărbaţii intervievaţi vor să muncească peste hotare.
Principala îngrijorare a românilor în anul care s-a încheiat a fost legată de nesiguranţa locului de muncă, au afirmat 26% dintre românii care au făcut obiectul studiului IRES, condus de sociologul Vasile Dâncu. Pe locurile următoare s-au clasat “reducerea veniturilor” - 22%, “creşterea preţurilor” - 18%, “frica de boală” - 14%, “lipsa de perspectivă” - 13% şi “singurătatea” - 4%.

În acest context, crearea locurilor de muncă trebuie să fie principala prioritate a guvernului în anul 2011, consideră 51% dintre cei care au făcut obiectul studiului IRES. Pe locul secund în lista priorităţilor guvernamentale - apreciază 21% - ar fi investiţiile, apoi situaţia din agricultură (14%), reducerea cheltuielilor bugetare (6%) şi creşterea salariilor bugetarilor (4%). “Este vorba despre o prelungire a temerilor şi pentru anul 2011, ceea ce relevă o mai mare competenţă a oamenilor simpli, care au o judecată a existenţei mai acută. Sentimentul stabilităţii dispare chiar şi în cazul celor care nu şi-au pierdut locul de muncă, însă, aproape inevitabil, au trecut prin diminuări ale veniturilor. De aceea, zona cea mai deficitară este cea a locurilor de muncă în percepţia celor mulţi”, ne-a declarat preşedintele IRES, sociologul Vasile Dâncu.

Bărbaţii sunt mai tentaţi să caute de lucru în străinătate, este o altă concluzie a studiului IRES. Astfel, 45,3% dintre bărbaţi şi-ar dori ca în 2011 să lucreze în străinătate - faţă de 43,4% în ţară - pe când doar 27,5% dintre femei ar vrea să lucreze în acest an în afara ţării şi 64,7% în interiorul graniţelor. “În general, femeile sunt cotate cu mai puţine şanse de reuşită în afara graniţelor, având în vedere specificul unor munci mai grele. În general, femeile migrează în cuplu”, apreciază Vasile Dâncu. De asemenea, ardelenii sunt mai dispuşi să caute de lucru în străinătate: 47,2% dintre transilvăneni şi bănăţeni ar lucra în acest an în străinătate, faţă de 29,1% dintre românii din sud şi 38,5% dintre moldoveni. O diferenţă mare se observă şi în cazul distribuţiei pe naţionalităţi a celor care vor să lucreze în străinătate: 31,9% dintre români, 62,5% dintre maghiari şi 80% dintre romi ar dori să lucreze, conform studiului IRES, în străinătate în acest an. “În cazul romilor, eşantionul e mai mic în ansamblul populaţiei şi poate da o eroare mai mare, însă în cazul transilvănenilor şi al maghiarilor, proximitatea geografică cu Europa joacă un rol important”, apreciază Dâncu.

81% dintre cei intervievaţi s-au declarat nemulţumiţi de felul în care trăiesc (45% - deloc mulţumiţi şi 36% - nu prea mulţumiţi). Doar 16% au afirmat că sunt destul de mulţumiţi de felul în care, în general, trăiesc. Anul 2010 a fost pentru 48% dintre cei intervievaţi unul rău, iar pentru 18% - bun. 32% au apreciat anul care s-a încheiat ca “nici bun, nici rău”. În schimb, pentru 2011 creşte atât numărul pesimiştilor (56% dintre aceştia cred că acest an va fi rău), cât şi cel al optimiştilor (25% consideră că va fi un an bun). În ceea ce priveşte calitatea vieţii, la întrebarea “Cum credeţi că veţi trăi peste un an?”, 62% au afirmat “mai prost”, 15% - “mai bine” şi 18% - “la fel”. Faţă de 2009, 80% dintre repondenţi cred că pentru România anul 2010 va fi mai prost şi doar 5% consideră că va fi mai bun. De asemenea, 66% dintre români cred că anul 2011 va fi mai prost faţă de 2010 pentru România, pe când 15% îl prevăd mai bun. <br /> <br /> Românii nu s-au înghesuit anul trecut să împrumute bani. La întrebarea “În 2010 aţi împrumutat bani?”, 72% dintre cei intervievaţi au răspuns “nu” şi restul de 28% - “da”. Doar 9% dintre români au împrumutat bani de la bancă în 2010 şi doar 6% de la familie. 0,5% dintre cei intervievaţi au recunoscut că au împrumutat bani de la cămătari. Apoape două treimi dintre români (62%) au afirmat că nu au nicio datorie neplătită, pe când 38% au rămas cu datorii după anul trecut. 62% dintre români nu sunt de acord cu un nou împrumut cu FMI pentru a asigura plata pensiilor şi a salariilor bugetarilor, pe când 33% ar fi de acord, relevă studiul.

Studiul IRES a fost realizat în perioada 7 - 20 decembrie 2010, pe un eşantion de 1.287 de indivizi majori. Eroarea maximă tolerată este de 2,7%.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza