50% dintre români cunosc o persoană care este victima violenţei în familie

50% dintre români cunosc o persoană care este victima violenţei în familie
Peste 40 de persoane reprezentanţi ai Direcţiilor pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), ai Unităţilor de Primiri Urgenţe şi ai Inspectoratelor Judeţene de Poliţie din Regiunea Nord-Vest au participat, ieri, la un seminar organizat în cadrul campaniei „Violenţa în familie nu trebuie să te lase rece!", care s-a desfăşurat la Hotel Victoria.

Campania face parte dintr-un proiect la Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale finanţat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. „Campania este bazată pe conferinţe pentru specialişti, care trebuie să înveţe să lucreze împreună. Problema în România nu sunt neapărat legile, ci faptul că instituţiile nu comunică bine între ele. Aducem la aceeaşi masă poliţia, asistenţa socială, ONG-uri, spitalele şi îi învăţăm să rezolve probleme concrete", a declarat Andrei Stoiciu, expert în cadrul campaniei. Campania vizează şi o serie de evenimente stradale. „Mergem pe teren în 34 de judeţe, în 34 de localităţi şi, timp de o zi, zece persoane din cadrul campaniei discută cu publicul. Discutăm cu aproximativ 1.500 de persoane într-o zi ca să le explicăm la cine pot face apel când au probleme, cu cine să discute, de unde să ia informaţii şi de unde pot să primească sprijin", a adăugat Stoiciu. Conform statisticilor, Ministerului Muncii, în 50% din familiile românilor există forme de violenţă. „Violenţa în familie poate să însemne nu numai violenţa fizică, ci şi un abuz emoţional, un abuz psihic. Un act de violenţă este şi faptul că soţul îi ia banii soţiei sau nepotul îi fură pensia bunicii. 57% dintre oamenii cu care noi am discutat ne-au spus că ştiu pe cineva care este o victimă a violenţei", a precizat Stoiciu.

Participanţii la seminar au fost grupaţi în echipe şi au avut de găsit situaţii concrete pentru cazuri de abuz în familie.

Comenteaza