500 de alergători montani în Apuseni

500 de alergători montani în Apuseni
500 de alergatori montani vor lua startul în 23 iunie la cea de-a treia ediţie a Maratonului Apuseni, în staţiunea Băişoara. "Traseul ediţiei 2013 se află în aceeaşi zonă ca şi la ediţiile anterioare, zonă cuprinsă între staţiunea Muntele Băşorii şi satele de munte Săgagea şi Belioara. În staţiune va fi cazarea şi "Base-camp"-ul : start, sosire, festivitatea de premiere, party, la pensiunea Skiland", spun organizatorii.

Faţă de ediţiile anterioare, a fost scoasă proba de 10 km macadam dintre satul Săgagea si Izvorul Belioarei.

"Varianta de evitare a drumului de macadam o pregătisem în toamna 2012 să treacă şi printr-un colţ al rezervaţiei geobotanice Scăriţa-Belioara (cu aprobarea custodelui acesteia). În iarna recentă, o zonă a fost calamitată prin prăbuşirea în masă a brazilor slăbiţi de un incendiu din toamna trecută. Asta ne-a obligat să muncim pentru a face cât mai placută pentru alergat o altă variantă, care ocoleşte rezervaţia prin stânga, prin pădure şi câteva poieniţe, pe o veche potecă pe care natura începuse s-o împădurească, "inundând-o" cu lăstărişuri, copaci, crengi, pietre", a declarat Dinu Mititeanu, preşedinte de onoare al Clubului Alpin Român, secţia Universitară Cluj.

Pentru ca noua variantă a traseului de maraton sa nu ajungă la 44 km, organizatorii au eliminat bucla de pe tronsonul 1 care fusese adăugată la ediţia a doua. Astfel s-a redus traseul de semimaraton de la 23,5 km, cât avea la ediţia a doua, la 21,1 km, iar diferenţa de nivel este 941 m.

Traseul de maraton are 42,6 km şi 2.140 m diferenţă de nivel . Înscrierile online la maratonul din Apuseni continuă.

Comenteaza