6,7 miliarde de euro despăgubiri cere Gabriel Resources în cazul Roșia Montană / Varianta redeschiderii exploatării minei de aur

6,7 miliarde de euro despăgubiri cere Gabriel Resources în cazul Roșia Montană / Varianta redeschiderii exploatării minei de aur
| Foto: colaj foto: https://stirisurse.ro/ - https://www.energynomics.ro/

Decizia privind despăgubirile pe care ar trebui să le plătească statul român companiei Gabriel Resources în cazul Roşia Montană este așteptată pe 8 martie.

Între un miliard și 6,7 miliarde de euro ar putea plăti România drept despăgubiri către Gabriel Resources în cazul Roșia Montană, spune ministrul Finanțelor. 

Marcel Boloș susține că vineri, 8 martie va veni o decizie a instanței privind despăgubirile pe care statul român trebuie să le achite companiei canadiene Gabriel Resources, după ce Guvernul de la București a decis să nu aprobe exploatarea aurului la Roșia Montană.

„Maxim au cerut 6,7 miliarde de euro și minim ceea ce au investit – 1 miliard de euro. Știm acest lucru. Modalitatea prin care se va pune în aplicare decizia trebuie să fie cel puțin ca urmare a unei discuții între comisia interministerială și titularii acestei decizii.

Dacă nu există această cale de dialog, atunci, mă gândesc că se vor urma căile legale de executare silită, dar eu, totuși, sunt convins că pe calea dialogului vom găsi cea mai bună soluție. Avem o strategie de negociere pe care o vom pune în aplicare”, a declarat Marcel Boloș, citat de Europa FM.

Ministrul Finanțelor a menționat că nu este exclusă nici varianta unei decizii nemonetare din partea instanței. În acest caz s-ar ține cont de faptul că licența de exploatare a zăcămintelor de aur este încă în vigoare, iar compania canadiană și-ar putea continua investiția în România, dar cu respectarea condițiilor din acordul de mediu.

Comenteaza