8 aprilie ar putea fi declarată zi liberă nelucrătoare pentru romi VIDEO

8 aprilie ar putea fi declarată zi liberă nelucrătoare pentru romi VIDEO
8 aprilie ar putea fi declarată zi liberă nelucrătoare pentru romi. Iniţiativa aparţine Partidei Romilor din Cluj, care cere guvernului ca Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită astăzi, să fie trecută pe lista sărbătorilor naţionale. O astfel de decizie, spun reprezentanţii romilor, ar fi o recunoaştere a faptului că membrii acestei etnii sunt cea mai mare minoritate din România.

Ziua de 8 aprilie a fost declarată Ziua Internaţională a Romilor încă din 1971, când, la Londra, a avut loc primul congres mondial al romilor. În România, această sărbătoare a fost recunoscută în 2006. Acum, conducerea Partidei Romilor Cluj cere Guvernului să includă ziua de 8 aprilie pe lista sărbătorilor naţionale şi să o declare zi liberă pentru romii care muncesc.

"Ziua de 8 aprilie să fie trecută ca zi de sărbătoare naţională a statului român", spune prim-vicepreşedintele Partidei Romilor Cluj, Aurel Pascu. "Şi cerem această modificare şi totodată ca etnicii romi să aibă o zi liberă de a avea prilejul de a sărbători această zi pentru etnia romilor, comparativ cu ziua de 1 decembrie, pe care o sărbătorim cu toţii".

La Cluj, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, mai mulţi membri ai etniei au aruncat de pe un pod în apele râului Someş coroniţe şi buchete de flori. În acest fel, au fost comemoraţi martirii romi maltrataţi în timpul regimului Antonescu.

"Aceste flori pe care le le aruncăm în apă semnifică comerarea conaţionalilor noştri că au fost maltrataţi pe perioada lui Antonescu", spune Ioan Gabor. "Dar vedeţi dumneavoastră, din 1990 încoace democraţia ne-a permis să avem unele avantaje: sistemul sanitar, sistemul juridic, sistemul de sănătate".

Ziua Internaţională a Romilor a fost marcată la Cluj şi printr-un târg al meşteşugarilor romi, dar şi printr-o expoziţie dedicată culturii rome.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Florin Dan

 

Comenteaza