Update 9 saci cu medicamente, adunaţi de la Tarniţa. Nu a fost afectată calitatea apei

9 saci cu medicamente, adunaţi de la Tarniţa. Nu a fost afectată calitatea apei
| Foto: RefleqtMedia

Mai mulţi saci cu medicamente au fost găsiţi abandonaţi, marţi, în zona lacului Tarniţa, de unde se alimentează cu apă mai multe localităţi din judeţul Cluj, însă analizele efectuate de furnizorul de apă arată că medicamentele nu au afectat calitatea apei.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

În cursul după-amiezii de marți, 23 februarie 2021, pe malul lacului Tarnița și parțial în apa lacului au fost descoperite o cantitate de medicamente, parțial în cutii de carton. Personalul Companiei de Apă Someș S.A. a fost prezent la fața locului la scurt timp după depistarea medicamentelor.

Atât medicamentele de pe maluri cât și cantitatea mică ajunsă în apă erau în blistere, ambalajul original din plastic și folie de aluminiu, medicamentele propriu-zise neluând contact cu apa. Locurile în care cutiile cu medicamente au fost găsite sunt la 300-500 metri de turnul de captare a apei brute folosite pentru potabilizare din apropierea barajului, iar datorită volumului de peste 70 milioane de metri cubi de apă ai lacului Tarnița, șansele ca acea cantitate de medicamente, în blistere, care a ajuns în lac să afecteze calitatea apei brute au fost practic nule.

Totuși, ca măsura de precauție maximă, în cursul aceleiași după-amiezi, Compania de Apă Someș S.A. a comutat prelevarea apei brute pentru potabilizare de pe lacul Tarnița pe lacul Someșul Cald și a demarat prelevarea și efectuarea de analize atât ale apei brute din zona turnului de captare din apropierea barajului Tarnița, cât și de la intrarea în Stația de Tratare a apei Gilău.

În cursul dimineții de miercuri, 24 februarie, analizele au fost finalizate și au indicat că nici un parametru de calitate a apei nu a suferit modificări față de perioada anterioară, respectiv că absolut toți parametrii de calitate a apei se încadrau mult sub limitele legale. În consecință, în urma asigurării lipsei oricărui risc privind calitatea apei brute folosite pentru potabilizare, în jurul orelor 11.00, în cursul dimineții de miercuri 24 februarie, Compania a comutat prelevarea apei brute înapoi pe lacul Tarnița.

În niciun moment din această perioadă, calitatea apei potabile distribuită în Cluj-Napoca, Gherla, Dej și cele peste 150 de localități rurale deservite de Stația de tratare Gilău, nu a fost în pericol și este absolut sigură pentru consum.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza