A ajuns în România a treia tranşă de vaccin anti-COVID

A ajuns în România a treia tranşă de vaccin anti-COVID
| Foto: captura Digi24

Pe Aeroportul Henri Coandă din capitală a aterizat în această dimineaţă o aeronavă cu încă 150.000 de doze de vaccin anti-COVID.

150.000 de doze de vaccin anti-COVID produse de Pfizer și BioNTech a ajuns miercuri dimineață în România. Acesteea sunt transportate în congelatoare speciale, cu temperaturi cuprinse între minus 60 până la minus 90 de grade Celsius. 

Prima etapă a campaniei de vaccinare, cea a persoanlului medical, ar trebui să se termine la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, iar etapa a treia, de masă, ar putea începe în aprilie 2021, a spus Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19

În primă instanţă va fi vaccinat personalul medical, urmând ca la anul să fie vaccinate persoanele din grupele de risc, iar, apoi, populaţia generală. Vaccinarea, care va fi voluntară şi gratuită, se va face pe bază de programare.

Gheorghiţă spune că în cazul vaccinării a 60 - 70% din cetăţeni va fi atins nivelul de imunicare colectivă, şi că pentru acest lucru este nevoie de 10,7 - 11 milioane de doze de vaccin. În prezent România are contractate 10 milioane de doze.

Efectele adverse constatate cel mai adesea au fost de intensitate uşoară şi medie, la nivel local - durere, disconfort, tumefacţie, roşeaţă, febră, dureri musculare sau de cap, dar au fost şi efecte majore la persoane cu un istoric de alergii.

Comenteaza