A căzut ultimul bastion al boemei clujene

A căzut ultimul bastion al boemei clujene
Cafeneaua Arizona de pe strada Universităţii din centrul Clujului, loc frecventat de o mare parte a boemei literare clujene în special în anii ‘80, se va închide începând de luni. Decizia vine pe fondul rentabilităţii scăzute a unităţii, în contextul retrocedării clădirii în care funcţionează.

"Cafeneaua Arizona este o agora informală a cetăţii în care, dincolo de o cafea şi o votcă mică, era loc de discuţii, confruntare liberă de idei şi împărtăşire de proiecte. Odată cu Arizona dispare un bun simbolic al Clujului. Administraţia municipiului ar trebui să aibă mult mai multă grijă de aceste bunuri simbolice", a precizat scriitorul clujean Vasile Gogea, care frecventează localul de aproximativ 40 de ani. Începând de luni, fosta Cofetărie a Tineretului, cunoscută ca Arizona, care funcţionează de peste 50 de ani pe strada Universităţii din centrul Clujului se va închide.

Administratorul cafenelei a precizat că Arizona se închide în contextul retrocedării imobilului în care funcţionează, dar şi al rentabilităţii scăzute, totul corelat cu nivelul ridicat al chiriei, conform informaţiilor ZIUA de CLUJ. "Localul va intra în renovare. Părerea mea este că va rămâne tot un spaţiu de alimentaţie publică. Nu prea ai ce altceva să amenajezi", a explicat Alexandru Crişan, administratorul firmei Cafe-bar Tineretului, care gestionează localul din 2004.

El a specificat că în urmă cu două săptămâni un reprezentant al primăriei a cerut ştergerea denumirii Arizona de pe vitrine, întrucât aceasta constituie reclamă şi necesită autorizare prealabilă. Inscripţia a fost eliminată de pe geamurile localului, astfel că acum celebrul nume Arizona nu se regăseşte nicăieri în incinta localului. Denumit astfel de către profesorul universitar, traducător şi critic literar Virgil Stanciu, localul a fost frecventat înainte de 1989 de foarte mulţi scriitori, în special clujeni, dar nu numai, între aceştia numărându-se Ana Blandiana, Ioan Alexandru, Eugen Uricariu, Augustin Buzura, George Vulturescu, Radu Săplăcan. Printre obişnuiţii localului din ultimii ani se numără Alexandru Vlad, Ioan Mureşan, Radu Ţuculescu, Ion Muşlea, Vasile Gogea, Radu Mareş, Vianu Mureşan şi Ovidiu Pecican.

"Poate fi considerat ultimul bastion al felului acesta de boemă, din anii '80, al boemei din perioada ceauşistă. Era şi o formă de rezistenţă la sistemul comunist. Aveau loc adevărate cenacluri cu discuţii literare, filosofice, despre cărţi nou- apărute, schimburi muzicale, de impresii, discuţii politice, dar cu voce mai joasă că mai erau securişti pe la mese", a precizat editorul clujean Vasile G. Dâncu. Soarta cafenelei Arizona este asemenea celei a localurilor Pescarul şi Crocco. "Nu cred că va mai exista un alt local care să ia locul fostei Cofetării a Tineretului pentru că Arizona avea şi o locaţie deosebită, fiind în centrul Clujului, aproape de Uniunea Scriitorilor şi de redacţia Tribuna. Cafeneaua a găzduit şi mulţi «clasici» în viaţă, un exemplu în acest context fiind Augustin Buzura", a evocat scriitorul Vianu Mureşan. Arizona nu era frecventată însă doar de membrii boemei literare. "Vin la acest local din '67. Îmi pare rău că se închide. Este ieftin având în vedere că se află chiar în centru. O bere costă 3 lei, la un alt local, la terasă, berea e 7 lei", spune Elemer Moldovan, un bărbat aflat în incinta cafenelei.

Localurile din centru ale boemei clujene

Crocco, din Piaţa Unirii, Pescarul, de pe strada Universităţii, sau COLA, de la etajul restaurantului Melody, au reprezentat câteva dintre locurile de întâlnire ale unei părţi din boema clujeană înainte de Revoluţie, dar şi după aceea. La Crocco se întâlneau în special studenţii, la COLA se intra pe baza unei legitimaţii de artist sau de la Uniunea Scriitorilor, la Pescarul se putea mânca, în timp ce la Arizona se bea în special cafea, care în prezent costă 3,5 lei, dar se şi încingeau discuţii pe teme literare sau culturale.

Odată cu închiderea Arizona este dificil de găsit un local similar, deoarece acesta trebuie să îndeplinească şi condiţia de a fi situat la o distanţă aproximativ egală de domiciliul celor care îl vizitează cu regularitate, subliniază scriitorul Vasile Gogea. Unul dintre locurile deschise de curând, care a intrat deja în itinerarul "boemei", este cafeneaua Klausenburg, tot de pe Universităţii, situată la doar câţiva metri de bătrâna Arizona, local care s-ar putea constitui într-o alternativă pentru literaţii Clujului.

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

Loading...
Comenteaza