A fost evacuat din Afganistan și ultimul cetățean român care a solicitat repatrierea

A fost evacuat din Afganistan și ultimul cetățean român care a solicitat repatrierea

Ultimul cetăţean român care solicitase repatrierea din Afganistan a fost evacuat în siguranţă din Kabul, duminică.

"Celula de criză interinstituţională, convocată la data de 13 august 2021 de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetăţenilor români care şi-au manifestat opţiunea de a fi repatriaţi din Afganistan, informează că în cursul zilei de astăzi, 22 august 2021, ultimul cetăţean român care a solicitat sprijin pentru repatriere autorităţilor române a reuşit evacuarea din Kabul şi a ajuns în siguranţă pe Aeroportul Internaţional din Islamabad, unde a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan", precizează MAE.

Acest cetăţean român, care lucra pentru un program ONU şi avea dublă cetăţenie, a României şi a Republicii Moldova, a fost evacuat şi ajutat să ajungă în siguranţă în Aeroportul internaţional din Kabul "cu sprijinul partenerilor internaţionali, în pofida condiţiilor extrem de dificile din teren", menţionează sursa citată. Ulterior, el a fost preluat pe un zbor până la Islamabad, asigurat de parteneri internaţionali.

Cetățeanul român evacuat astăzi era ultimul dintre cetățenii români aflați în Afganistan care își exprimase dorința de a fi evacuat. Astfel, la acest moment, toți cetățeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităților române se află în siguranță în afara teritoriului afgan.

Potrivit MAE, celula de criză interinstituţională, prin intermediul Ambasadei României de la Islamabad, "se află în contact permanent" cu restul cetăţenilor români aflaţi în Afganistan, care nu au solicitat până la acest moment sprijin pentru evacuare.

"Totodată, Celula de criză interinstituţională continuă demersurile pentru a oferi sprijin pentru evacuare cetăţenilor afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, precum şi jurnalişti afgani, care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România şi nu au putut fi încă evacuaţi din cauza situaţiei de securitate foarte dificile care nu a permis acestora să ajungă în aeroportul din Kabul", se mai arată în postare.

loading...
Comenteaza