A ÎNCEPUT ŞCOALA: Emoţii, nerăbdare şi nostalgie la Avram Iancu şi Bălcescu GALERIE FOTO

A ÎNCEPUT ŞCOALA: Emoţii, nerăbdare şi nostalgie la Avram Iancu şi Bălcescu GALERIE FOTO
Ca în fiecare an, prima zi de şcoală a fost întâmpinată cu bucurie, emoţii, dar şi cu un pic de nostalgie după vacanţa care tocmai s-a sfârşit de către elevii Liceului Teoretic "Avram Iancu" şi de cei ai Liceului Teoretic "Nicolae Bălcescu". De departe, cei mai emoţionaţi sau fost elevii care au intrat astăzi pentru prima dată pe porţile şcolii, respectiv proaspeţii liceeni.

Însoţiţi de alţi colegi, de mână cu părinţii, bunicii sau rudele, cu buchete de flori în braţe şi nerăbdători să se reîntâlnească cu prietenii pe care nu i-au văzut pe perioada vacanţei, elevii Liceului Teoretic „Avram Iancu", roiau pe poarta şcolii încă de la ora 08:30, deşi festivitatea de începere a noului an şcolar era programată abia la ora 09:00. O situaţie similară a fost şi la Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu", unde aceştia au urmat acelaşi model, înghesuindu-se din timp în careul special amenajat în curtea instituţiei.

De la cei mai mici la cei mai mari, elevii liceului au ocupat fiecare bucăţică liberă de teren din curţile şcolilor şi, după îmbrăţişările de rigoare, au început să-şi povestească aventurile din timpul vacanţei. Spiritul şcolăresc i-a prins şi pe părinţii şi rudele acestora, care au profitat de ocazie pentru a schimba între ei ultimele noutăţi.

La Avram Iancu, festivitatea a început cu o scurtă slujbă ţinută de părintele paroh Ilea, de la Biserica Ortodoxă "Schimbarea la faţă". Microfonul a fost dat, în continuare, subprefectului Clujului, Dan Codrean, despre care părinţii au aflat că este un absolvent al liceului la care le învaţă copiii. "Mă uit în jur cu nostalgie, mă leagă atâtea amintiri de acest loc, inclusiv acest parc în care dădeam proba de rezistenţă", şi-a început el discursul, după care a transmis un mesaj elevilor, încurajându-i să trateze şcoala cu seriozitate. De la ceremonie nu a lipsit nici reprezentantul primăriei, care a ţinut să le reamintească celor prezenţi de investiţiile făcute de municipalitate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de studiu a elevilor.

Cei mai bucuroşi de venirea şcolii au fost elevii din clasele primare, pentru care vara a fost suficient de lungă încât să apuce să se plictisească. "Abia am aşteptat să înceapă şcoala, eu m-am cam plictisit în vacanţă, mai ales acuma, chiar înainte de a se termina, nu am avut ce face. Aşa mă văd din nou cu colegii şi o să le povestesc tot ce am făcut", a declarat entuziasmat Alex, elev în clasa a IV-a. În discuţie a intervenit imediat şi Robert, un coleg de clasă de-al său: "Da, măcar ne vedem colegii, o să le zic tot ce am făcut în vacanţă şi pe unde am fost".

Bineînţeles, nu toţi privesc prima zi de şcoală cu ochi buni: "Eu nu vreau să înceapă şcoala, dacă ar fi după mine aş lungi vacanţa, mi se pare că s-o dus mult prea repede", a spus, bosumflat, Vlad, elev în clasa a III-a.

Pentru alţii, terminarea vacanţei a trecut neobservată, fiind bucuroşi de a avea o nouă ocazie să-şi dezvolte cunoştinţele: "Vreau să învăţ lucruri noi", a spus Ana, elevă în clasa a II-a, secondată, imediat, de alte trei colege şi prietene. "Mie mi-a fost dor de doamna învăţătoare, îmi place foarte mult de ea", a recunoscut, timidă, o elevă proaspăt intrată în clasa I.

Venirea noului an şcolar a fost întâmpinată cu entuziasm şi de proaspeţii liceeni, pe care îi aşteaptă o serie de noi experienţe. "Păi am aşteptat să înceapă, cum să nu aştept, e an nou, colegi noi, profesori noi, totul sună foarte interesant" a zis Maria, elevă în clasa a IX-a. Pentru băieţi, însă, venirea şcolii are un gust dulce-amărui. "Noi într-un fel am vrut, în altul nu. Da, pentru că no, suntem curioşi să vedem cu ce colege, scuze, colegi, am nimerit. Nu, pentru că mi se pare că am avut o vacanţă prea mică, a fost prea scurtă şi au fost prea multe examenele", au spus Tudor şi Vlad, ambii elevi în clasa a IX-a.

Mai puţin încântaţi au fost elevii de clasa a XI-a şi a XII-a, care aşteptau terminarea festivităţii pentru a merge la un pahar de bere sau pentru a-şi planifica următoarea ieşire în club, după cum se poate observa dintr-o discuţie surprinsă între mai mulţi liceeni:
-"Ce facem? Mergem la o bere după?"
-"Putem."
-"Da' chiar, ai fost, s-o deschis clubul ăla?"
-"Încă nu, dar ar trebui să mergem într-o zi să vedem"
-"Când?"
-"Oricând".

Anul şcolar 2014-2015, început pe data de 15 septembrie, va avea 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă, fără cele din vacanţa de vară, potrivit structurii aprobate printr-un ordin al ministrului Educaţiei care a fost publicat în Monitorul Oficial.

 

Comenteaza