A început demontarea schelelor de pe fațada vestică a Bisericii Sf. Mihail din Cluj

A început demontarea schelelor de pe fațada vestică a Bisericii Sf. Mihail din Cluj

Biserica romano-catolică “Sfântul Mihail” din Cluj, un simbol al oraşului şi a două că mărime din România, este în reabilitare pe fonduri europene. Contructorul KÉSZ România a început demolarea schelelor de pe fațada vestică a bisericii. 

Lucrările durează 3 ani și au început în 2018. Amintim că Biserica romano-catolică a obținut o finanțare de aproape 22 mil. lei (peste 4,7 mil. euro), prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1. Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Obiectivul general al proiectului este creşterea numărului mediu anual de vizitatori în biserica romano-catolică Sf. Mihail din municipiul Cluj-Napoca, prin punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu, contribuind astfel şi la creşterea competitivităţii arealului. Prin implementarea proiectului se preconizează o creştere medie de 6% a numărului anual de vizitatori.

Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Edificiul a fost ridicat în Piaţa Centrală şi se numără printre monumentele emblematice ale oraşului. Este înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Naţional din România în anul 2010.

Biserica Sf. Mihail din Cluj-Napoca este considerată a fi unul dintre cele mai impozante edificii de cult din România, cu 70 de metri lungime (locul al cincilea în ţară după Biserica Neagră din Braşov, Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia, Catedrala Evanghelică din Sibiu şi Catedrala Romano-Catolică din Oradea) şi cu o înălţime maximă a turlei de 80 de metri (locul al doilea, după Catedrala Ortodoxă din Timişoara de 90,5 metri). Mai multe detalii aici.

Comenteaza