A mai căzut un prinţ al asfaltului. Patronul care a asfaltat Floreştiul, reţinut de DIICOT VIDEO

A mai căzut un prinţ al asfaltului. Patronul care a asfaltat Floreştiul, reţinut de DIICOT VIDEO
Şapte persoane, printre care şi patronul firmei de construcţii Cridov, Cristian Mureşan, au fost reţinute într-un dosar privind fraudarea bugetului de stat, în urma unor percheziţii ce au vizat nişte firme ce se ocupă cu întreţinerea şi construirea drumurilor publice.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, au efectuat 40 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Maramureş, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare şi Alba.

"Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală în formă agravată, spălare de bani, transmitere fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate, în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani", a transmis Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). 

În urma lor şapte persoane cu vârste cuprinse între 26 şi 44 de ani din judeţele Cluj, Bihor şi Timiş, au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate magistraţilor, cu propunere de arestare preventivă.

Printre ele se numără Cristian Mureşan, unul din patronii firmei Cridov, companie ce se ocupă de finalizarea lucrărilor de modernizare a drumului turistic Răchiţele - Prislop - Ic Ponor. Contractul, adjudecat în asociere cu SC Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA, are valoarea de 16,5 milioane de lei (cu TVA).

De asemenea, Cridov a obţinut de la DRDP Cluj, în decembrie 2015, un contract de peste 10 milioane de lei, privind deszăpezirea drumurilor din judeţ. Totodată, firma a câştigat, în 2014, şi un contract de peste 22 de milioane de lei, pentru asfaltarea a 19 străzi din Floreşti.

"Din cercetări a reieșit că, în perioada 2012-2016, reprezentanţii unor societăţi comerciale cu obiect de activitate construirea şi întreţinerea drumurilor publice ar fi creat un mecanism de fraudare a bugetului de stat", au precizat oamenii legii. 

Acesta ar fi avut la bază înregistrarea în evidenţa contabilă a unor achiziţii şi operaţiuni fictive de bunuri şi prestări servicii de la mai multe firme cu un comportament de tip fantomă, în scopul deducerii frauduloase a taxei pe valoare adăugată şi diminuarea impozitului pe profit aferent. Potrivit IGPR, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de 6,6 milioane de lei.

În cadrul celor 40 de percheziţii desfăşurate au fost identificate şi indisponibilizate sumele de 277.450 de lei şi 6.000 de euro, în privinţa cărora există suspiciunea că provin din infracţiuni. Totodată, s-au aplicat măsuri asigurătorii pe conturi bancare, pe bunuri mobile şi imobile , mai exact pe 68 de autovehicule şi un imobil, în valoarea totală de 3.622.927 de lei.

În acelaşi timp, polițiștii au descoperit și ridicat înscrisuri contabile, ştampile, unităţi fizice de stocare a datelor în sistem informatic, laptop-uri şi unităţi centrale și carduri bancare.

La activităţi au participat poliţişti din toate judeţele în care s-au efectuat percheziţii domiciliare, precum și jandarmi. Descinderile s-au desfăşurat cu sprijinul inspectorilor antifraudă din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi au beneficiat de suportul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii.

Comenteaza