A patra expertiză în cazul „Jaf la BT" pune acuzarea pe jar

A patra expertiză în cazul „Jaf la BT
Expertiza cerută de procurori în dosarul „Jaf la BT", faţă de Bogdan Baciu, achitat, în primă instanţă, de Tribunalul Cluj, nu face decât să pună în mare dificultate acuzarea. Expertul a ajuns la concluzia că autorul tâlhăriei petrecute în 2009 la sucursala Băncii Transilvania din Mănăştur era mult mai înalt decât Baciu.

Dosarul „Jaf la BT" a fost amânat la Curtea de Apel Cluj, timp de mai multe luni, pentru ca expertiza solicitată de procurori să poată fi efectuată. Amintim că Tribunalul Cluj l-a condamnat, în martie 2012, pe Andrei Hosu la 17 ani de închisoare pentru tâlhărie, în schimb, celălalt inculpat, Bogdan Baciu, a fost achitat. Procurorii au cerut, la apelul făcut împotriva sentinţei de achitare a lui Baciu, o nouă expertiză de înălţime a inculpatului, fiind desemnat în acest sens Institutul de Criminalistică al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), însă, reprezentanţii acestei instituţii au comunicat instanţei clujene că nu dispun de experţi pe segmentul imaginilor.

Curtea de Apel Cluj nu a renunţat la efectuarea unei noi expertize, aşadar a fost ales, prin tragere la sorţi, unul din cei şapte experţi (în total fiind nouă la nivel naţional, doi dintre ei pronunţându-se deja în acest caz - n. red.) autorizaţi de Ministerul Justiţiei. În urma extragerii efectuate în sala de judecată de grefierul de şedinţă, această misiune a revenit expertului Vasile Sas de la Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice din Braşov. După mai multe luni de aşteptare, rezultatele au venit, urmând ca în 31 mai Curtea de Apel să ia în discuţie concluziile expertului. Rezultatele sunt favorabile lui Bogdan Baciu, spun avocaţii care îi apără pe cei doi tineri inculpaţi în caz.

"Expertiza arată că atacatorul care a pătruns în bancă şi în casierie avea înălţimea de 1,84 m, plus sau minus 4 centrimetri. Clientul nostru, Bogdan Baciu, are 1,76 m înălţime, aşadar e exclus să fie el atacatorul. Procurorii au cerut această expertiză, după ce au atacat cu apel sentinţa prin care a fost achitat Bogdan Baciu. Faţă de sentinţa prin care a fost condamnat Andrei Hosu am formulat noi apel. Această expertiză este relevantă, pentru că, atâta vreme cât ei au fost cercetaţi împreună, se exclude posibilitatea ca unul dintre ei să fi participat cu o altă persoană la săvârşirea infracţiunii. Nu s-a făcut vorbire de alte persoane, nu se pune problema să intre în discuţie o altă persoană, nici măcar în cercul de bănuiţi. Cu privire la Bogdan Baciu s-a pronunţat déja o instanţă în sensul că nu este vinovat. Inculpaţii au stat în arest un an şi cinci luni, este de datoria organelor de anchetă să spună cu certitudine cine sunt făptuitorii, dar expertiza arată, din nou, că lucrurile nu stau aşa", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Gianina Costea Cuc, apărător al celor doi inculpaţi.

În acest caz au fost efectuate alte trei expertize pentru a se compara înălţimea celor doi autori ai atacului de la BT cu cea a suspecţilor Bogdan Baciu şi Andrei Hosu. În cazul lui Bogdan Baciu, măsurătorile nu au dus la rezultatul aşteptat de procurori, rezultând o diferenţă semnificativă de înălţime între atacatorul surprins de camerele video şi el.

În 13 februarie 2009, o filială a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca a fost jefuită, iar hoţii au furat echivalentul în lei a aproximativ 60.000 de euro. Două persoane înarmate, care purtau cagule, au intrat în bancă, l-au lovit pe paznic cu un pistol, iar pe o casieră cu pumnii şi picioarele. Banii au fost furaţi din casierie, anchetatorii constatând că nu s-a tras niciun foc de armă. Presupuşii autori ai jafului au fost prinşi, în 19 ianuarie 2010, în urma unor percheziţii făcute de echipaje ale IPJ Cluj şi ale Direcţiei de Operaţiuni Speciale ale Poliţiei. Cei doi suspecţi, Bogdan Baciu şi Andrei Hosu, au fost reţinuţi în aceeaşi zi şi ulterior arestaţi, ei fiind trimişi în judecată de procurori pentru tâlhărie. În mai 2011, ei au fost eliberaţi din arest.

Etichete
Comenteaza