Absenţe importante la manifestările de 1 Decembrie de la Cluj. Un deputat a întârziat şi a ratat depunerea coroanei

Absenţe importante la manifestările de 1 Decembrie de la Cluj. Un deputat a întârziat şi a ratat depunerea coroanei
Avem doi miniştri, dar niciunul n-a considerat necesar să sărbătorească Ziua Naţională alături de clujeni. Tot aşa au gândit şi o parte a liderilor locali ai partidelor parlamentare. Dar marele absent a fost nelipsitul până acum Gheorghe Funar.

Scenariul învăţat deja pe de rost de mai toată lumea a fost respectat, la virgulă, şi anul acesta: slujbă în Catedrala Ortodoxă, pogorârea oficialităţilor în piaţă, intonarea imnului, citirea de către prefect a mesajului şefului guvernului, depunerea de coroane de flori în faţa monstruozităţii numită pompos „statuia lui Avram Iancu", pe fundalul muzical asigurat de mereu acelaşi Imn al Eroilor, defilarea reprezentanţilor instituţiilor militarizate, ura şi la gară.

Drept urmare nu vom mai detalia desfăşurarea evenimentelor, din acest punct de vedere meritând menţionat numai faptul că defilarea a entuziasmat doar copiii. Miile de clujeni care au au umplut latura de vest a pieţei Unirii, dar şi o bună parte din bulevardele Eroilor şi Dorobanţilor n-au prea avut cu ce se delecta (poate doar copiii): câteva plutoane de soldaţi (cel al şcolii de subofiţeri de poliţie a copiat modelul guvernului Cioloş şi a lăsat femeile în coada plutonului), câteva transportoare blindate, două, trei camioane, câteva dube ale poliţiei şi jandarmeriei, două maşini de pompieri şi asta a fost totul. Nici vorbă de vehicule aeriene sau pe şenile. În privinţa acestora din urmă, mai bine că n-au fost, nu de alta dar, după ce şi-au bătut joc un an întreg de Cluj, asfaltagiii abonaţi ai primăriei chiar n-ar fi meritat să mai primească o pleaşcă, repararea asfaltului stricat de tancuri şi tanchete.

În schimb, merită să zăbovim puţin asupra personalităţilor prezente, dar mai cu seamă a celor absente de la manifestări. Lucru rar, conducerile principalelor instituţii ale administraţiei locale au fost de faţă aproape in corpore: primarul Emil Boc cu viceprimarii Gheorghe Şurubaru şi Horvath Anna, preşedintele consiliului judeţean, Mihai Seplecan, cu vicepreşedintele Vakar Istvan şi prefectul Gheorghe Vuşcan. Singurul absent a fost subprefectul Gyorke Zoltan.

Dintre cei şase parlamentari care reprezintă municipiul Cluj-Napoca la Bucureşti a lipsit doar senatorul UDMR Laszlo Attila, în schimb, coroana din partea camerei superioare a parlamentului a fost depusă de senatorii Alin Tişe (PNL) şi Alexandru Cordoş (independent, după ce s-a suspendat din PSD). Apariţia publică a lui Cordoş, în calitate de reprezentant al Senatului României, a fost cel puţin neinspirată, în condiţiile în care este pus sub urmărire penală pentru infracţiuni de corupţie. A mai surprins faptul că, deşi era prezent, deputatul Steluţa Cătăniciu n-a considerat necesar să participe la depunerea coroanei din partea Camerei Deputaţilor, moment la care au participat doar deputaţii Aurelia Cristea (PSD) şi Adrian Gurzău (independent). Deputatul PNL Adrian Oros a găsit cu greu un loc de parcare în zonă, aşa că a ratat momentul, participând doar la momentul depunerii coroanei din partea prorpiului partid.

Dintre formaţiunile politice parlamentare, doar două au fost reprezentate la nivelul de vârf al conducerilor locale: PSD, prin Remus Lăpuşan, respectiv ALDE, prin Steluţa Cătăniciu. În schimb co-preşedinţii PNL Cluj, Daniel Buda şi Marius Nicoară, preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, şi preşedintele UNPR Cluj, Ştefan Dimitriu, n-au găsit cu cale să participe la manifestările din Piaţa Unirii. Dintre formaţiunile politice care au depus coroane de flori, cea a UDMR a fost cea mai redusă numeric, fiind compusă din Horvath Anna, Vakar Istvan şi consilierul local Gered Imre. Parcă pentru a mai înlătura o dată suspiciunile privind afinităţile sale politice, la fel ca anul trecut, primarul Emil Boc a apărut chiar în fruntea delegaţiei PNL la depunerea coroanei.

În schimb, în premieră absolută, fostul primar Gheorghe Funar n-a mai apărut în fruntea delegaţiei PRM, de această dată coroana fiind însoţită de o grupare aparţinând aripii „Vadim" a partidului, în frunte cu fostul tovarăş al lui Funar, Dan Brudaşcu. De fapt, tot în premieră absolută, Funar a absentat cu totul de la sărbătorirea Zilei Naţionale desfăşurată în municipiul pe care l-a condus aşa cum l-a condus vreme de 12 ani.

A surprins din nou neplăcut, la fel ca anul trecut, absenţa rectorului Universităţii „Babeş-Bolyai", Ion-Aurel Pop, care şi acum l-a delegat pe prorectorul Ioan Bolovan să conducă delegaţia care a depus coroana din partea universităţii. În urmă cu un an, dintre cei trei miniştri pe care îi avea Clujul în guvern, unul singur a fost prezent, Aurelia Cristea (au absentat Ioan Rus şi Hegedus Csilla). De această dată, avem doi clujeni în Executiv, dar nici Vasile Dâncu, nici Patriciu Achimaş-Cadariu n-au simţit nevoia să sărbătorească Ziua Naţională alături de concitadinii lor. Despre Dâncu am aflat că a fost la Alba Iulia în această zi festivă de 1 Decembrie.

 

Comenteaza