Absolventă a UBB Cluj primeşte Marele Premiu al unei secţiuni la festivalul de film din Sarajevo VIDEO

Absolventă a UBB Cluj primeşte Marele Premiu al unei secţiuni la festivalul de film din Sarajevo VIDEO
Un film regizat de o clujeancă primeşte Marele Premiu al secţiunii Sarajevo City of Film, din cadrul festivalului de film din capitala Bosniei - Herţegovina, printr-o decizie unanimă a jurriului.

 

Filmul câştigător, "O vacanţă la mare", e regizat de Cristina Groşan, absolventă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca. Ea e şi co-scenarist al filmului, alături de Ştefan Statnic.
Filmul, proiectat în faţa unui auditoriu de 3.000 de persoane la Sarajevo, arată o zi din viaţa unei familii care se pregăteşte să plece în concediu la mare.

Sarajevo City of Film e un program de mentorat, unde proiectele din preselecţie sunt dezvoltate sub tutela unui mentor pe parcursul a 30 de zile. Versiunile finale ale scenariilor sunt trimise pentru jurizarea finală, iar finanţare primesc cel mult trei proiecte, în fiecare an. "O vacanţă la are" a fost filmat în Sarajevo, în aprilie.

UPDATE

„E un premiu care înseamnă mai multe lucruri de-odată", spune Groşan pentru ziuadecj.ro. „E o sumă de bani pe care o pot cheltui cum doresc, dar cel mai probabil o voi investi în următorul film pe care îl fac; iar pe de altă parte, premiul acesta e un bonus, pentru că noi deja am câştigat deja, având oportunitatea de a filma la Sarajevo - festivalul a pus la punct toată infrastructura, e prima oară când s-a filmat în română, în şase ani de când există acest program".


În plus, spune Groşan, premiul e o confirmare că echipa sa, cu care lucrează la toate proiectele - producător, operator şi editor - e „pe drumul cel bun". „Cu toate că vorbim despre un scurtmetraj - filmul nu durează mai mult de 16 minute - am lucrat foarte mult la el".

Despre geneza ideii ce a stat la baza scurtmetrajului, Groşan spune că mereu a fost interesată de relaţiile interumane. „Şi, mai ales, într-un fel sau altul în toate filmele mele de până acum am explorat statutul femeii; în cazul acesta vorbim despre relaţia mamă-fiică, despre momentul în care o fetiţă devine femeie şi tabu-urile din jurul acestui eveniment şi despre cum rolurile se pot inversa".

Unul dintre avantajele faptului de a fi studiat la Cluj, spune tânăra, e faptul că în ultimul an de facultate a reuşit să ajungă la prestigiosul festival de film de la Cannes: „Acolo am primit un şoc când mi-am dat seama cum funcţionează lucrurile: începi cu un scurtmetraj, în Europa de Est sunt foarte puţine ocazii de finanţare, multe lucruri merg pe noroc, subiectivitatea cu care se judecă filmele e enormă, foarte mulţi oameni vor să facă film, mult prea mulţi ca să aibă şanse egale, deci e o luptă destul de grea".

Vezi mai jos un video cu toate cele 3 scurtmetraje realizate în program:

Comenteaza