Absolventă de Cluj, a născut pe ascuns şi a abandonat copilul pe un container de gunoi

Absolventă de Cluj, a născut pe ascuns şi a abandonat copilul pe un container de gunoi
| Foto: ebihoreanul.ro

Brigitta A., o asistentă medicală din Sălaj, absolventă de Medicină la Cluj, este anchetată pentru că, în urmă cu șase ani, a născut și a abandonat copilul pe o pubelă de gunoi, de pe o stradă din oraș.

O asistentă medicală din Sălaj s-a ales cu dosar penal, după ce, în urmă cu 6 ani, când era elevă la liceu, a născut la Maternitatea Oradea, şi-a abandonat copilul pe un tomberon din oraş şi apoi a plecat acasă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, relatează ebihoreanul.

În urmă cu 6 ani, un orădean anunţa la 112 că a găsit un bebeluş abandonat pe un tomberon lângă un bloc din strada Slatinei. Bărbatul auzise scâncetele copilului şi, când a ieşit la geam, a văzut copilul învelit în pături şi aşezată pe pubelă. A coborât, l-a luat şi l-a dus în casă, iar apoi a sunat la 112.

Absolventă Cluj, a născut pe ascuns şi a abandonat copilul pe un container de gunoiPoliţiştii orădeni au declanşat cercetări pentru a afla cum a ajuns fetiţa la gunoi, cine o abandonase şi dacă viaţa i-a fost pusă în pericol. „Fetiţa are aproximativ două săptămâni şi pare sănătoasă”, declara la vremea respectivă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Alina Fărcuţa. Micuţa a fost dusă la Spitalul Municipal, pentru investigaţii medicale, şi apoi predată în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. După care peste poveste s-a aşternut uitarea...

Cine erau părinţii bebeluşului s-a descoperit abia după 6 ani, în toamna aceasta.

Fetiţa se născuse pe 8 ianuarie 2015 în Maternitatea Oradea. Mama, Brigitta A., elevă în ultimul an la Colegiul Silvania din Zalău, îşi ascunsese sarcina de familie, prieteni, colegi şi profesori, iar când i-a sosit sorocul, a venit să nască la Oradea, departe de cunoscuţi.

La internare, spun sursele ebihoreanul, tânăra nu ar fi prezentat actul de identitate, motiv pentru care, după naştere, a fost obligată să completeze un formular în care a trecut datele ei şi ale tatălui, actualul său soţ, Sándor R., numele pe care urma să-l dea micuţei, iar apoi i s-a făcut şi o fotografie, care a fost ataşată la dosarul medical.

Brigitta şi bebeluşul au fost externaţi după o săptămână, când fata a plecat fără să-l înregistreze, abandonându-l în oraş, în frig, pe o pubelă din strada Slatinei. Ceea ce nu ştia atunci e că, potrivit Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în asemenea situaţii procedurile legale de înregistrare se fac din oficiu, în cel mult 30 de zile de la naştere, de către asistentul social din Maternitate.

Absolventă Cluj, a născut pe ascuns şi a abandonat copilul pe un container de gunoiAşa s-a întâmplat şi în acest caz, şi acesta e motivul pentru care recent, când tânăra s-a căsătorit şi s-a prezentat la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Zalău pentru eliberarea unei noi cărţi de identitate, funcţionarii i-au cerut să prezinte şi certificatul de naştere al fetiţei.

Aşa a ajuns Brigitta în faţa procurorilor de la Parchetul Sălaj, chemaţi să lămurească împrejurările în care a născut și ce s-a întâmplat cu pruncul. La audieri, tânăra - care între timp a absolvit specializarea Asistenţă Medicală Generală a UMF Cluj şi s-a angajat în străinătate - a pretins că n-ar fi fost vreodată mămică.

Apoi, a revenit asupra declaraţiei, susţinând că şi-a abandonat copilul la spital şi n-a fost contactată niciodată de autorităţi, pentru ca în final să cedeze, recunoscând că l-a lăsat în stradă. Dar, a adăugat ea, ar fi stat ascunsă în apropiere, pentru a se asigura că pruncul nu păţeşte nimic până când urma să fie găsit de cineva.

Ce s-a întâmplat cu fetiţa

Dusă la spital imediat după ce a fost găsită, a fost diagnosticată cu pneumonie şi internată pentru câteva zile, timp în care poliţiştii au sesizat DGASPC Bihor. Cum n-au reuşit să găsească atunci părinţii, vârsta micuţei a fost apreciată printr-o expertiză medico-legală ca fiind de 2 săptămâni, iar în baza datelor funcţionarii de stare civilă i-au înregistrat ulterior naşterea, dându-i un nume şi un CNP.

Considerat abandonat, copilul a fost dat în plasament de urgenţă şi, în scurt timp, adoptat de o familie din Oradea. Acum în vârstă de 6 ani, fetiţa are o copilărie fericită şi nici nu bănuieşte că a avut o altă mamă, care a părăsit-o la un tomberon.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza