Abţibilduri pentru limba maghiară în firme şi instituţii

Abţibilduri pentru limba maghiară în firme şi instituţii
Etnicii maghiari din Cluj vor şti precis, începând de astăzi, în ce magazine şi instituţii publice vor putea utiliza limba maternă. O organizaţie non-guvernamentală va marca locurile din oraş unde se vorbeşte limba maghiară cu abţibilde şi ecusoane. Primele mari instituţii care vor fi marcate în cadrul campaniei sunt Consiliului Judeţean şi Universitatea Babeş-Bolyai.

 


Iniţiatorii campaniei "Igen, tessek" spun că, în localităţile în care românii sunt majoritari, peste un sfert din maghiari au ajuns să vorbească limba română la cumpărături sau în instituţii publice, chiar dacă interlocutorul lor cunoaşte limba maghiară. Pentru a schimba acest lucru, ei au decis să marcheze cu abţibilduri şi ecusoane acele firme sau instituţii în care maghiarii pot utiliza limba maternă.

Iniţiatorul campaniei, RobertVincze, spune că aceasta este o ocazie pentru promovarea limbii maghiare. "Este o posibilitate de a promova limba maghiară în firmele şi instituţiile care au posibilităţi de angajaţi vorbitori de limba maghiară", a spus el pentru REALITATEA TV Cluj.

Până în prezent în campanie s-au înscris aproape 50 de firme, dar organizatorii aşteaptă şi alte societăţi să se alăture iniţiativei. Un alt organizator, Horvath Istvan, spune că aceasta este utilă în special pentru etnicii maghiari: "S-ar putea să nu ştiu exact denumirea în limba română a unui ceai, s-ar putea să nu pot explica exact care e problema cu bicicleta mea. Şi atunci acest mic semn marchează faptul că se vorbeşte şi limba maghiară în locaţia respectivă, prin aceasta creând şi un confort mai mare".

Organizatorii campaniei îşi propun ca, în viitor, să extindă această iniţiativă şi în alte localităţi din judeţ, iar anul viitor doresc să demareze o acţiune asemănătoare şi în judeţele Bihor şi Satu Mare.

(Cosmin OANŢĂ, Realitatea TV Cluj)

Comenteaza