Activitatea polițiștilor clujeni, în primele luni din 2021: A scăzut numărul accidentelor și infracțiunilor

Activitatea polițiștilor clujeni, în primele luni din 2021: A scăzut numărul accidentelor și infracțiunilor

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj a prezentat raportul privind nivelul de asigurare a securităţii şi a siguranţei civice a comunităţii pe primele 3 luni ale anului 2021.

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a forului administrativ județean din 30 iunie, 2021, este o informare privind nivelul de asigurare a securităţii şi a siguranţei civice a comunităţii pe primele 3 luni ale anului 2021.

Având în vedere prevederile Legii nr.218/2002 şi ale H.G.nr.787/2002, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică prezintă trimestrial, în faţa Consiliului Judeţean, informări asupra eficientei serviciului poliţienesc.

Așadar, în informare se arată că, activitatea desfăşurată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj în primele 3 luni ale anului 2021 s-a axat, în principal, pe realizarea obiectivelor strategice ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv:

1. Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului;

2. Prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate grave, transfrontaliere şi terorismului;

3. Îmbunătăţirea proceselor decizionale – dezvoltarea capacităţii de prevenire şi anticipare;

4. Dezvoltarea şi consolidarea cooperării naţionale şi internaţionale în domeniul ordinii şi siguranţei publice;

5. Dezvoltarea capacităţii administrative şi operaţionale a structurilor/instituţiilor cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice şi a situaţiilor de urgenţă.

Având în vedere cele trei priorităţi naţionale stabilite la nivelul Poliţiei Române (prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, prevenirea violenţei domestice), în primele 3 luni ale anului 2021, activitatea de analiză şi prevenire a criminalităţii s-a desfășurat, cu preponderență, pe următoarele coordonate:

• implementarea la nivel local a programelor elaborate în baza priorităţilor naţionale ale Poliţiei Române

• iniţierea şi implementarea proiectelor şi campaniilor locale

• îmbunătăţirea relaţiei dintre Poliţie şi comunitate

Au fost desfăşurate 98 activități de distribuire de materiale preventive și întâlniri cu grupuri țintă în cadrul proiectelor/campaniilor preventive derulate. Dintre acestea, 35 activități au fost realizate on line, cu unități de învățământ, având 955 beneficiari (elevi, cadre didactice, părinți).

Circulaţia rutieră s-a manifestat ca un fenomen dinamic şi complex, dominantă rămânând sporirea valorilor de trafic pe principalele tronsoane de drum. În primele trei luni ale anului 2021, accidentele rutiere au înregistrat un trend descendent, având în vedere faptul că s-au produs 162 de accidente rutiere, 23,45% din totalul accidentelor rutiere produse în primele trei luni din 2021, au fost raportate ca accidente rutiere grave. 

În primele 3 luni ale anului 2021, numărul infracţiunilor contra persoanei a înregistrat o scădere faţă de perioada similară a anului trecut, datorită scăderii numărului infracţiunilor contra integrităţii corporale sau sănătăţii .

Infracţiunile de mare violenţă, prin rezultatele distructive pe care le antrenează, precum şi prin pericolele potenţiale reprezentate de personalităţile agresive ale făptuitorilor, au impus o atenţie prioritară în vederea creşterii sentimentului de siguranţă civică şi linişte pentru cetăţenii din judeţul Cluj. 

Din analiza indicatorilor statistici privind evoluţia criminalităţii grave rezultă că în primele trei luni ale anului 2021, s-au înregistrat 4 fapte de omor dintre care 3 asupra unui membru al familiei.

Infracţiunile de tâlhărie sesizate au scăzut cu 41,94%. Dintre acestea, 44,44% sunt infracţiuni de tâlhărie comise pe stradă, 38,8% sunt infracţiuni de tâlhărie comise prin smulgere de obiecte, 22,22% sunt infracţiuni comise în locuinţe, iar 5,55% sunt infracţiuni comise în societăţi comerciale. 

În privinţa criminalitãţii contra patrimoniului, în primele 3 luni ale anului 2021 a fost  înregistrată o diminuare a acestui gen de infracțiuni datorită scăderii numărului infracţiunilor de furt. Trebuie menţionat, de asemenea şi că numãrul infracţiunilor de furt din buzunare, poşete şi genţi, furt din locuinţe, furt din autovehicule şi furt din societăţi comerciale au înregistrat o diminuare, de asemenea, furturile de auto au scăzut. În judeţul Cluj au fost înregistrate 218 infracţiuni stradale, cu 4 infracţiuni mai multe decât în perioada similară din 2020.

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este un organism cu rol consultativ care funcţionează pe lângă consiliile judeţene şi care are drept principală misiune asigurarea bunei desfăşurări şi sporirea eficienţei serviciului poliţienesc din unitatea administrativ teritorială în care funcţionează.

În acelaşi timp, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică asigură, prin activitatea sa, reprezentarea şi promovarea intereselor comunităţii în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate civică. Președintele ATOP Cluj este consilierul județean Maria Forna, proaspăt aleasă în această funcție.

Comenteaza