Acuzarea, zdrobită înainte de finalul cazului “Jaf la BT”. Casiera cere găsirea "adevăraţilor autori ai jafului" VIDEO

Acuzarea, zdrobită înainte de finalul cazului “Jaf la BT”. Casiera cere găsirea
Acuzaţiile împotriva inculpaţilor din cazul “Jaf la BT” se clatină puternic. La termenul de ieri, cu toate că procurorul a cerut instanţei refacerea expertizei privind înălţimea autorilor tâlhăriei, comparativ cu a celor doi inculpaţi, judecătorul a respins solicitarea acuzării.

Înainte ca avocaţii lui Andrei Hosu şi Bogdan Baciu să depună concluziile, procurorul a cerut instanţei "suplimentarea raportului de expertiză cu noi măsurători", considerând că imaginile de pe camera video în care sunt surprinşi autorii jafului, unele de natură dinamică, au fost comparate în mod greşit cu imagini statice ale celor doi inculpaţi. Pe de altă parte, casieriţa de la sucursala BT din Mănăştur, parte vătămată în proces, a cerut achitarea lui Hosu şi Baciu.

La rândul său, avocatul Mihai Giurgea, unul dintre apărătorii celor doi suspecţi, a susţinut că nu există nici o posibilitate de a se aduce date noi la expertiza făcută de Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice, deoarece acesta este complet. "Experţii au avut în vedere în acest raport studii ştiinţifice de notorietate", a spus Giurgea.

Judecătorul Tribunalului Cluj, Luminiţa Firicel, a respins obiecţia procurorului, prin urmare raportul care îi disculpă pe Baciu şi Hosu rămâne în picioare. În opinia acuzării, cea mai puternică probă care ar arăta vinovăţia celor doi în cazul jafului de la BT este analiza ADN. "Piesa de rezistenţă este analiza AND a celor doi inculpaţi. Este o probabilitate zdrobitoare, de 99,999%, ca microurmele epiteliale prelevate de la faţa locului să le aparţină. În cazul lui Bogdan Baciu probabilitatea este ca o persoană la 55 de milioane să aibă acelaşi profil genetic, adică dublu ca populaţia României, iar la Andrei Hosu probabilitatea este la 100 de milioane de persoane. Pe de altă parte, cei doi nu aveau ce să caute în locul în care au fost găsite urmele, adică în zona casieriei", a spus procurorul, care a cerut condamnarea celor doi suspecţi la închisoare cu executare, din care să se reducă perioada arestului.

Înainte ca avocaţii celor doi inculpaţi să depună concluzii, situaţia a luat din nou o turnură neaşteptată. Avocata Olimpiei Filip, casiera care a fost bruscată de autorii jafului de la BT, a cerut achitarea celor doi inculpaţi, considerând că nu sunt probe suficiente care să dovedească faptul că Hosu şi Baciu ar fi comis fapta de care sunt acuzaţi. "Cerem continuarea cercetărilor pentru identificarea adevăraţilor autori ai jafului", a spus avocata Olimpiei Filip.

Avocatul Tiberiu Ban, apărător al celor doi inculpaţi, a afirmat că din punctul său de vedere probatoriul în acest caz este epuizat, iar starea de fapt e cât se poate de clară, fiind practic înlăturate probele în baza cărora s-a dispus trimiterea în judecată a lui Baciu şi Hosu. "În 2009, în cursul urmăririi penale, s-a efectuat o constatare tehnico-ştiinţifică. În 2010 s-a efectuat a doua constatare. Aceste constatări sunt inferioare expertizelor şi au fost efectuate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj. Apoi, în instanţă s-a depus o expertiză făcută la o instituţie prestigioasă din Germania, în care specialişti cu o reputaţie incontestabilă şi colaboratori ai poliţiei germane au ajuns la concluzia excluderii totale a microparticulelor biologice aparţinând lui Hosu şi Baciu de pe obiectele de la faţa locului (din interiorul băncii - n. red.). Totodată, raportul Laboratorului Interjudeţean de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, deci nu din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, a arătat alte valori ale înălţimii suspecţilor, care nu coincid cu cele ale inculpaţilor. Nici martorii de la bancă, nici cei aflaţi în faţa agenţiei la momentul jafului nu au fost în măsură să-i identifice pe inculpaţi, ba mai mult, s-au contrazis în declaraţii. Un singur lucru au arătat martorii, că cei doi autori ai faptei au lucrat ca nişte profesionişti", a susţinut avocatul Tiberiu Ban. Apărătorul celor doi inculpaţi a spus că nu ia în considerare o eventuală acţiune în despăgubire în cazul în care aceştia vor fi achitaţi. Apărătorii lui Baciu şi Hosu au cerut achitarea acestora, instanţa urmând să se pronunţe pe 13 martie.

 

Comenteaza