Adolescenţi intimidaţi după turul ghidat de la Şcoala de Poliţie Cluj

Adolescenţi intimidaţi după turul ghidat de la Şcoala de Poliţie Cluj
Cu ocazia zilei Poliţiei Române, Şcoala de Agenţi de Poliţie Septimiu Mureşan Cluj-Napoca şi-a deschis porţile pentru cei mici, dar şi pentru cei care doresc să urmeze cursurile şcolii pe viitor.

 

Miercuri între orele 9:00-14:00, Şcoala de Agenţi de Poliţie şi-a deschis pentru a XI-a oara porţile către publicul larg, interesat de felul şi de locul în care învaţă o parte dintre cei care fac ca vieţile noastre să se desfăşoare în siguranţă. Organizatorii din cadrul şcolii i-au întâmpinat pe clujeni cu tururi ghidate care le oferă posibilitatea să simtă mai îndeaproape ce înseamnă să fii poliţist în devenire.

Turul a început cu o scurtă prezentare a şcolii şi simbolului instituţiei ce a avut loc în holul clădirii principale, după care "musafirii" au fost duşi într-o sală de clasă pentru o expoziţie de arme şi accesorii folosite de poliţişti. Cei mai curioşi au avut ocazia să ţină în mână armamentul greu şi rece şi li s-a explicat cum şi când este folosită fiecare armă în parte.

Au urmat vizitarea sălii de sport şi a terenului de sport unde participanţilor li s-a explicat importaţa condiţiei fizice pe care o au agenţii de poliţie. Copiii şi adulţii au revenit înapoi pe platou, unde o maşină de poliţie echipată cu tot ceea ce este necesar era expusă, iar un instructor a dat informaţii în legătură cu modul ei de funcţionare, cum şi când se intervine cu ea, după care s-a mers să se viziteze muzeul. Aici sunt expuse uniforme ale forţelor de ordine publică din ţările partenere, şi anume Cehia, Germania, Italia, Polonia, Belgia, Moldova şi Slovacia.

La tururile ghidate au participat copii de grădiniţă, tineri interesaţi de o carieră în poliţie, dar şi copii cu dizabilităţi. Dacă celor mai mici li s-a părut totul o joacă şi au încheiat turul râzând, posibilii viitori cursanţi ai instituţiei au înţeles mai exact ce îi aşteaptă, după ce li s-a oferit bonus o sumedenie de informaţii legate de admitere şi de micile sacrificii care trebuie făcute pentru o carieră în domeniu.

„Adolescenţilor li s-a părut un pic greu. Mi s-a părut că feţele pe care le-au avut înainte să intre şi feţele de la ieşire erau diferite, după ce probabil şi-au dat seama că Şcoala de Agenţi de Poliţie nu este o joacă şi după ce au primit informaţii cu privire la admitere păreau un pic mai tensionaţi. Dar au fost şi motivaţi să se antreneze deoarece până la urmă la orice facultate, la orice şcoală pentru a reuşi să intri", trebuie să înveţi, a spus Doja Sandra, elevă la Şcoala de Poliţie şi îndrumătoare a tururilor.

Misiunea Şcolii de Agenţi de Poliţie Septimiu Mureşan este formarea iniţială a agenţilor de poliţie, pregătirea acestora pentru a face faţă provocărilor generate de interdependenţa tot mai strânsă între contextele sociale, economice, culturale, educaţionale ale ţărilor europene, printr-un sistem unitar, conceput prin prisma direcţiilor stabilte de „Declaraţia de la Bologna" şi „Procesul Lisabona".

Comenteaza