Video Foto Aeroportul din Cluj va fi dotat cu camere cu recunoaștere facială și gard inteligent. David Ciceo: „Sporim securitatea și reducem costurile”

Aerportul Internațional Cluj va implementa un nou sistem de securitate. Este finanțat aproape integral din fonduri europene și costă peste 7 milioane de euro. 

7 milioane de euro pentru securitate pe Aeroportul Cluj

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj anunță implementarea unui nou proiect din fonduri europene în valoare de 35.992.492,22 lei (aproximativ 7 milioane de euro), din care 98% reprezintă finanțarea Uniunii Europene și a Bugetului de Stat, iar 2% contribuția Aeroportului Internațional Cluj.

Proiectul „Creșterea siguranței și securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj – Asigurarea securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj” constă în achiziționarea unor echipamente de siguranță, realizarea unui gard inteligent și instalarea unor echipamente de supraveghere perimetrală și a unui sistem de ultimă generație de televiziune cu circuit închis și control acces.

Prin implementarea proiectului, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj va beneficia de noi facilități care vor crește gradul de securitate și siguranță al operațiunilor specifice aviației civile. Echipamentele și sistemele de securitate vor diminua riscul privind intervențiile ilicite, vor determina creșterea capacității informative, iar activitățile de supraveghere și de control acces vor fi optimizate.

David Ciceo: „Sporim securitatea și reducem costurile cu angajații de la pază”

David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că noile camere video cu care va fi dotat aeroportul au software pe bază de inteligență artificială. Acestea pot să identifice pasagerii, chiar și în cazul în care aceștia poartă o mască de protecție sau sunt deghizați. Totodată, în proiect mai este prevăzută și amplasarea unui gard inteligent perimetral, dotat și el cu echipament de monitorizare video, dar și cu un sistem de iluminat.

Este un proiect important pentru siguranța de pe aeroportul din Cluj. Acesta cuprinde un sistem de iluminat perimetral care ne aduce beneficii în ceea ce privește partea de securitate, dar și reduceri de costuri în ceea ce privește paza, pe care acum o realizăm cu personal propriu. Vom avea de asemenea și un sistem TVCI integrat cu sistem de control acces și echipamente pentru desfășurarea în siguranță a activităților.

După implementarea acestui proiect nu vom depinde atât de mult de resursa umană. Totul se va concentra într-o singură aplicație. Vom avea o viziune grafică asupra întregului perimetru, detecție cu o hartă grafică dinamică, supraveghere video, sistem antiefracție și monitorizarea în timp real al alarmelor.

Am dat ordinul de începere pentru sistemul TVCI. Programul acesta este foarte important, deoarece vor exista camere cu recunoaștere facială, vor fi integrate într-un soft special, capabil să detecteze orice tentativă de efracție. Sistemul va utiliza 60 de camere existente și se va suplimenta numărul lor cu alte 300 camere video de ultimă generație. Software-ul va folosi și algoritmi de inteligență artificială. Soluția de recunoaștere facială va permite identificarea persoanelor deghizate sau care poartă mască de protecție
- David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și are o perioadă de implementare de 89 de luni, respectiv 12.08.2016 - 31.12.2023.

David Ciceo a mai adăugat că, tot în cadrul acestui proiect, aeroportul va beneficia de noi echipamente. Acestea sunt în curs de livrare, iar printre ele se numără și cele utilizate pentru a îndepărta cauciucul de pistă, tunuri mobile de iluminat și un utilaj multifuncțional cu diverse accesorii.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), Aeroportul Internațional Cluj a implementat 2 proiecte în valoare de aproximativ 43 milioane de lei, are în curs de implementare alte 7 proiecte de aproximativ 156 milioane de lei și în curs de evaluare la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii alte 6 proiecte de peste 430 milioane lei.

Comenteaza