Afişele Olimpiadelor din ultima sută de ani pot fi admirate la Cluj

Afişele Olimpiadelor din ultima sută de ani pot fi admirate la Cluj
Admiraţi toate afişele oficiale ale Jocurilor Olimpice Moderne, din 1896 până în prezent, într-o expoziţie la Galeriile Radio.

Galeriile Radio celebrează a 30-a ediţie a Jocurilor Olimpice de la Londra cu expoziţia de afişe din colecţia artistului Cristian Cheşuţ, expoziţie  ce însoţeşte desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Londra şi constituie nu doar o veritabilă introspecţie in istoria designului grafic, ci şi pretextul descifrării simbolurilor grafice consacrate de olimpiadele moderne, după cum arată Radio Cluj.

Expozişia poate fi vizionată pe întreaga perioadă a desfăşurării Jocurilor Olimpice, de azi până în 12 august.

Istoria olimpiadelor moderne începe cu Pierre de Coubertain. Aşa cum avea să scrie în 1931 în Amintiri de la Olympia, Coubertin dorea ca prin înfiinţarea Jocurilor Olimpice ,,sa restabileasca actul de căsătorie, demult desfăcut, dintre spirit şi muşchi". Tot de Coubertin a înţeles că ,,Jocurile Olimpice nu sunt privilegiul unui popor şi nici al unei rase; ele aparţin întregii lumi şi tuturor popoarelor". Spre deosebire de cele din antichitate, Jocurile Olimpice moderne au un caracter internaţional şi nu mai aparţin doar grecilor, ci tuturor popoarelor lumii. Nu sunt legate de nici un cult religios, fiind astfel deschise concurenţilor de orice confesiune şi sunt accesibile, în egală măsură, femeilor şi bărbaţilor. Cu toate progresele civilizaţiei contemporane un singur lucru (şi poate cel mai important) nu s-a realizat încă: încetarea conflictelor armate pe timpul desfasurarii Jocurilor Olimpice. Dacă în antichitate grecii amânau războaie, lumea modernă a suspendat trei ediţii ale Jocurilor Olimpice din cauza razboaielor, în 1914, 1940 si 1944.


La 6 aprilie 1896, pe stadionul nou construit din Atena, in prezenţa a peste 80.000 de spectatori, regele George al Greciei a declarat deschise Jocurile Olimpice moderne.În acelaşi an s-a infiintat Comitetul International Olimpic, al carui prim preşedinte ales a fost Pierre de Coubertain. Drapelul olimpic, flacăra oplimpică şi torţa olimpică sunt doar cîteva elemente grafice prezente pe afişele ediţiilor succesive ale olimpiadelor sportive. Vă invităm să le descifraţi pe toate în expoziţia de la Galeriile Radio şi să intraţi în atmosfera Jocurilor Olimpice de la Londra, începând de sâmbătă 28 iulie.

Etichete
Comenteaza