Alt Orient Express: pe la Cluj va mai trece un tren de lux. Pe urmele lui Dracula

Alt Orient Express: pe la Cluj va mai trece un tren de lux. Pe urmele lui Dracula
Mai multe trenuri de lux trec prin Gara Cluj. Unde merge noul Orient Express.

 

Amatorii bogaţi de călătorii cu trenuri vechi şi destinaţii neaşteptate ar putea să-şi împlinească visul în curând, la bordul unei garnituri de super-lux pe ruta Budapesta-Teheran, introduse de către o filială a căilor ferate ungureşti, relatează AFP. Acest tren merge mai adânc în Orient decât Orient Express-ul.

"Odată cu deschiderea recentă a Iranului către Occident, ne-am gândit că a venit momentul", a declarat luni, pentru AFP, Marcella Beke, director de vânzări la Nostalgia, tour-operator aflat în subordinea companiei publice.

Biletul va costa între 10.000 şi 23.000 de euro pentru o călătorie, care va dura două săptămâni, dar compania promite pasagerilor un serviciu de cinci stele, cu băuturi alcoolice gratuite, "mai puţin în Iran, unde se vor putea comanda băuturi proaspete şi bere fără alcool".

Itinerariul de două săptămâni va oferi multiple opriri în destinaţiii turistice, pe teritoriile Ungariei, României, Bulgariei şi Turciei. Înainte de sosirea la Teheran, călătorii vor putea să descopere oraşe iraniene ca Shiraz şi Persepolis. Trenul va traversa Transilvania şi va trece prin gara Cluj, dar probabil fără să oprească. "Sofisticata Budapesta, pe urmele legendei lui Dracula, cetatea de la Veliko Trnovo, trecerea Bosforului la Istanbul şi fabuloasa Persie modernă", aşa se promovează deja acest itinerariu propus de maghiari.

Potrivit lui Beke, cele 70 de locuri aferente primei călătorii, programate în octombrie, au fost deja rezervate, în principal de către pasageri britanici şi australieni. Cinci plecări sunt deja prevăzute în 2015. Un tren de lux care străbate și Transilvania este nominalizat la categoria „Cel mai bun tren de lux" din Europa, la ediția din acest an a World Travel Awards, echivalentul Oscarurilor în industria de turism.

Trenurile de lux trec pe la Cluj, dar nu opresc

Prin Gara Cluj trece şi trenul Orient Express, dar şi o altă garnitură de lux. Trenul este operat din 2008 de compania britanică Danube Express și circulă sub numele Transylvania East, pe traseul Budapesta - Kecskemet - Sighișoara - Brașov - Veliko Târnovo - Kazanlak - Istanbul și sub numele Transylvania West, pe ruta inversă, dinspre Istanbul spre Budapesta. Ultima călătorie din acest an cu Transylvania East este programată să înceapă în 19 septembrie, iar cu Transylvania West, în 22 septembrie. Rămâne ca pe viitor Clujul să îi determine pe organizatorii acestor excursii de lux că merită ca trenurile să oprească şi în gara sa.

 

Comenteaza