Amânare cu scandal a inaugurării Penny Market

Amânare cu scandal a inaugurării Penny Market
Inaugurarea magazinului Penny Market din Huedin, care urma să aibă loc înaintea sărbătorilor de Paşte, a fost amânată întrucât investiţia este blocată de mai multe litigii. Mai mult, cazul ajunge pe masa procurorilor DNA.

Pe terenul unde a fost ridicat în proporţie de 90% magazinul Penny Market a apărut de curând un banner care îi anunţă pe trecători că o posibilă investiţie a companiei, de 1,3 milioane de euro, care ar putea crea locuri de muncă, "se loveşte de ostilitatea unor cetăţeni". Reprezentanţii companiei Rewe Projectentwicklung România, dezvoltator al lanţului de magazine Penny Market, au explicat pentru ZIUA de CLUJ motivele care au dus la amânarea inaugurării magazinului din Huedin.

"Societatea Rewe Projectentwicklung România SRL este titulara dreptului de proprietate asupra terenului situat în Huedin, str. Horea nr. 36, judeţul Cluj, în suprafaţă de 5.768 mp, având nr. cadastral 50577, înscris în CF 50577 Huedin. Acest număr cadastral provine din alipirea a 10 parcele de teren pe care Rewe Projectentwicklung România SRL le-a achiziţionat de la societatea vânzătoare SC Rolman Investments SRL în anul 2009 şi 2010, precum şi de la vânzătorii Nacov Laura Cristina şi Nacov Ovidiu Nicolae, în anul 2009. Patru dintre parcelele mai sus menţionate, în suprafaţă totală de 1.699 mp, au fost dobândite de SC Rolman Investments SRL, prin cumpărare, de la SC Auto Center Trans SRL, al cărei administrator şi asociat a fost Bondi Zoltan, soţia acestuia fiind, de asemenea, asociat în această companie", spun reprezentanţii societăţii comerciale.

După ce compania a achiziţionat parcelele şi le-a alipit, familia Bondi a chemat-o în judecată cu o acţiune de grăniţuire, una în revendicare şi una în rectificare şi anulare a numărului cadastral obţinut de Rewe. Mai mult, familia Bondi a cerut în instanţă sistarea lucrărilor la magazin. Dacă reprezentanţii companiei germane spun că Bondi Zoltan acuză faptul că i s-ar fi ocupat abuziv 64 mp din teren, cel în cauză vorbeşte despre o suprafaţă de cel puţin 10 ori mai mare. Procesul de grăniţuire a fost soluţionat la Judecătoria Huedin, unde, în baza unei expertize tehnice judiciare, magistraţii au decis că Rewe nu ocupă abuziv suprafaţa de teren pe care soţii Bondi o revendică, dispunând ca linia de hotar între terenurile aflate în litigiu să fie trasată în conformitate cu documentaţia cadastrală a imobilului aparţinând companiei. Sentinţa a fost atacată cu recurs de soţii Bondi la Tribunalul Cluj, procesul nefiind încă finalizat. "Deşi câştigase această luptă în faţa Judecătoriei Huedin, care a validat limita de proprietate din documentele de proprietate şi documentaţia cadastrală a terenului proprietatea Rewe Projectentwicklung România SRL, în mod abuziv, soţii Bondi au continuat să ocupe terenul societăţii Rewe, depozitând pe acesta (şi incluziv pe amplasamentul magazinului) diverse bunuri mobile (camion, materiale lemnoase, cărămizi) cu unicul scop de a împiedica realizarea şi finalizarea construcţiei magazinului Penny Huedin", se plâng reprezentanţii companiei.

Războiul dintre cele două părţi a continuat, iar Rewe a cerut instanţei din Huedin să îi oblige pe soţii Bondi să îşi ridice bunurile de pe terenul despre care spune că îi aparţine de drept. Judecătoria a admis acţiunea şi a emis o ordonanţă preşedinţială, executorie de drept, prin care familia Bondi era obligată să elibereze parcela respectivă. Potrivit reprezentanţilor Rewe, soţii Bondi nu s-au supus acestei dispoziţii, motivând că au atacat ordonanţa cu recurs, la Tribunalul Cluj. În urma recursului, instanţa a menţinut hotărârea Judecătoriei Huedin. "Societatea noastră deţine autorizaţie de construcţie valabilă, aşadar preconizăm deschiderea magazinului Penny Market din Huedin în cursul lunii mai 2012", au transmis reprezentanţii Rewe.

Pe de altă parte, Bondi Zoltan spune că va lupta, în continuare, în instanţă, până când îşi va face dreptate. "Mâine (astăzi - n. red.) sunt chemat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)", a spus Bondi Zoltan, completând că le face plângeri penale primarului Huedinului, Mircea Moroşan, şi secretarului primăriei, pentru că au emis autorizaţie de construire companiei Rewe, clădirea ocupând şi o parte din terenul pe care-l revendică. "În 2009 am înstrăinat mai multe terenuri înscrise în mai multe cărţi funciare (CF). Un domn, Sebastian Codrean, director de expansiune pe Transilvania la Rewe, s-a prezentat la negocieri, făcute prin intermediul firmei Rolman. Se comandă o documentaţie cadastrală de la un tânăr din Huedin, un prestator cu SRL. S-a făcut o documentaţie cadastrală în care se arăta situaţia reală din teren. Aceste terenuri se compun din trei numere administrative: 36, 38 şi 40. Numărul 40 e învecinat cu grădiniţa oraşului. Cei de la Rewe au refuzat această documentaţie cadastrală. Se prezintă din partea lor o domnişoară din Timişoara, persoană fizică autorizată. Ce face ea? Între nr. 40 şi grădiniţă omite o suprafaţă considerabilă, de aproximativ 700 mp. Cum se face Rewe proprietar pe terenurile mele? În baza unei documentaţii cadastrale, pe când eu am acte notariale de dobândire. Mă scoate executorul afară de pe teren în baza unei documentaţii cadastrale falsificate", a spus Zoltan Bondi.

Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, soţii Bondi aşteaptă o ofertă de la compania Rewe, care ar fi fost dispusă să îi dea suplimentar 9.000 de euro pentru terenul în litigiu. Pe de altă parte, Bondi ar fi cerut 48.000 de euro, astfel că nu s-a ajuns la o înţelegere. "Am făcut mediere între familia Bondi şi Rewe. La un moment dat s-au împăcat, dar apoi iar au început procesele. Primăria a anulat iniţial autorizaţia de construire emisă, după ce Bondi a făcut reclamaţie. Apoi am emis alta, care e atacată acum în instanţă. Noi am vrut să fim favorabili dezvoltării oraşului, 80-90% din construcţie e deja finalizată. Cazul se va tranşa în instanţă", a declarat primarul Huedinului, Mircea Moroşan. În ceea ce priveşte plângerea pe care vrea Bondi să i-o facă la DNA, primarul s-a rezumat la a spune că "omul e cam procesoman".

Condamnat pentru deturnare de fonduri europene

Zoltan Bondi a fost condamnat definitiv, în noiembrie 2007, de Curtea de Apel Cluj la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri europene. Bondi, fostul proprietar al unui service auto din Huedin, a solicitat în 2003 un credit PHARE în valoare de 48.000 de euro pentru dezvoltarea afacerii, din care a primit 38.400 de euro. Procurorii au descoperit în 2006 că Bondi a folosit banii europeni pentru a plăti rate şi dobânzi la credite bancare luate înainte de a contracta creditul PHARE. "Am plătit pentru ce am făcut", a confirmat informaţia Bondi Zoltan.

 

 

Etichete
Comenteaza