Ambasadorul Franţei în România a găsit soluţia pentru incluziunea romilor. Ce propuneri are

Ambasadorul Franţei în România a găsit soluţia pentru incluziunea romilor. Ce propuneri are
Ambasadorul Franţei Philippe Gustin a afirmat, joi, în comuna bihoreană Tinca, unde a asistat la inaugurarea şantierului de construcţie a unui centru pentru romi, că incluziunea romilor români trebuie să aibă loc în societatea românească, iar pentru asta trebuie asigurate educaţia, locuinţa şi munca.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, însoţit de Hubert Julien-Laferriere şi Olivier Brachet, vicepreşedinţi ai asociaţiei comunale Grand Lyon (echivalentul Zonei Metropolitane româneşti), a pus, joi, piatra de temelie a unui centru multifuncţional pentru romi în comuna bihoreană Tinca, finanţat cu peste 300.000 de euro de către Grand Lyon.

Ambasadorul Franţei a explicat, într-o conferinţă de presă desfăşurată înaintea inaugurării şantierului, că investiţia pe care o fac autorităţile locale din zona Lyon a fost determinată de faptul că o parte a romilor din Tinca s-au stabilit la periferiile acestui oraş din Franţa, dar şi de convingerea sa că problema romilor nu este una de nerezolvat.

"Abordăm o problemă dificilă, dar nu una de nerezolvat, dovadă fiind chiar acest proiect", a afirmat ambasadorul Franţei.

El le-a spus jurnaliştilor români şi francezi prezenţi să facă asemenea proiecte cât mai cunoscute.

"Vreau să fac un apel către jurnalişti, pentru că ei au un rol foarte important în a face cunoscute proiectele care reuşesc. Ştiu că este mult mai uşor să vorbeşti despre trenurile care nu sosesc la timp, dar mie îmi place să vorbesc despre lucrurile pozitive", a spus diplomatul francez.

Ambasadorul a afirmat că, în viziunea autorităţilor din ţara sa, incluziunea romilor români trebuie să aibă loc în societatea românească, iar romii din România să rămână în ţara lor, dar pentru aceasta trebuie urmărite trei "linii directoare: educaţia, locuinţa şi ameliorarea condiţiilor de locuit pentru romi, pentru că dacă vrem ca romii să locuiască la ei acasă trebuie să aibă aici condiţii mai bune de locuit decât cele pe care le găsesc la periferiile marilor oraşe din Franţa şi din Europa, şi munca, bineînţeles".

Proiectul de îmbunătăţire a condiţiilor de trai pentru romii din Tinca a fost iniţiat anul trecut de asociaţia Grand Lyon, din care fac parte oraşul cu acelaşi nume şi câteva localităţi limitrofe metropolei, el fiind început în colaborare cu asociaţia neguvernamentală Villes en Transition. În prima fază, în baza acestui proiect au fost racordate la reţeaua de electricitate 60 de locuinţe ale romilor din Tinca, iar joi a fost inaugurat şantierul pentru construirea unui centru multifuncţional pentru aceştia.

Centrul va avea un serviciu de informare şi consiliere pentru romi, care să îi ajute în găsirea unui loc de muncă, un centru de zi pentru copiii de vârstă şcolară (clasele I-VIII), unde aceştia să fie ajutaţi să-şi facă temele şi să înveţe lecţiile, o creşă, o baie publică, o spălătorie de rufe şi o uscătorie, urmând să funcţioneze într-o clădire care va avea o suprafaţă de 300 de metri pătraţi.

În Tinca locuiesc 7.800 de persoane, din care - conform evidenţelor Primăriei - 1.150 sunt de etnie romă.

"Cam 300 dintre aceştia merg primăvara în Franţa şi se întorc de obicei toamna, iar din banii adunaţi îşi construiesc case, dar bineînţeles că nu palate cu turnuleţe, ca în sudul ţării. Romii din Tinca, totuşi, nu au făcut mari probleme în Franţa, unde se ocupă mai mult cu adunatul de fier vechi, muncesc la negru şi cerşesc. În comparaţie cu alte lucruri pe care le vedem la televizor, pot să spun că nu suntem aşa nemulţumiţi de ei", a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, primarul comunei Tinca, Teodor Coste.

"De când sunt ajutaţi ba de francezi, ba de pastorii neoprotestanţi care le aduc haine şi de mâncare din America, ţiganii noştri nu prea mai fac prostii. Numărul infracţiunilor a scăzut de câteva zeci de ori în ultimii trei ani. Singurele prostii pe care le mai fac sunt că fură de prin pădure şi de pe câmp, dar nu mai avem furturi din gospodăriile oamenilor sau infracţiuni cu violenţă", a declarat corespondentului MEDIAFAX inspectorul principal Viorel Pop de la Centrul de Poliţie Rurală Tinca.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, s-a întâlnit, joi dimineaţă, la Oradea, cu primarul municipiului, Ilie Bolojan, pentru a discuta despre atragerea de investitori în parcul industrial al oraşului.

 

Comenteaza