Ambulatoriul de Stomatologie din Cluj, la un pas de închidere

Ambulatoriul de Stomatologie din Cluj, la un pas de închidere
Criza fondurilor destinate medicilor stomatologi ameninţă să închidă singurul ambulator de specialitate din judeţul Cluj. Medicii, dar şi sindicaliştii clujeni vor trimite un memoriu Ministerului Sănătăţii.

Ambulatoriul de Stomatologie care funcţionează în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj ar urma să fie închis. Medicii stomatologi încă nu pot încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pe anul 2013, iar de acte adiţionale nu poate fi vorba, din lipsa banilor. În total, în judeţul Cluj, 146 de medici stomatologi nu mai pot oferi asistenţă stomatologică gratuită din cauza lipsei banilor.

60.000 de pacienţi ar putea fi privaţi, anual, de asistenţa medicală stomatologică gratuită acordată la Ambulatoriul de Stomatologie din Cluj, din cauza lipsei fondurilor. Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, cabinetele celor 25 de stomatologi clujeni care funcţionează aici ar urma să fie închise. Fila de buget care cuprinde asistenţa dentară a primit, în luna aprilie, 0 lei.

"E neplăcut şi îngrijorător de ce întâmplă. E singurul ambulator de specialitate din judeţ. Aici se tratează copii, pacienţi cu afecţiuni grave, cu hemofilie, care nu pot fi trataţi în alte părţi şi pacienţii care beneficiază de gratuitate: elevii, pensionarii, persoanele cu handicap", a declarat, pentru ZIUA de Cluj, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Cristiana Ciortea.

La nivel local, reprezentanţii Spitalului, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), ai Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, ai Colegiului Medicilor Dentişti, precum şi reprezentanţii sindicatelor au semnat un memoriu pe care îl vor trimite, în această săptămână, Ministerului Sănătăţii. Pentru că e la început de lună, medicii din Ambulatoriu se descurcă fiecare cum pot, dar în scurt timp, ei spun că vor fi nevoiţi să-şi taxeze pacienţii. În timp ei susţin că nu vor putea să onoreze nici măcar urgenţele.

Pe de altă parte, şi 1.400 de studenţi ai UMF vor fi afectaţi de lipsa fondurilor, deoarece în acest Ambulatoriu îşi realizează practica. "Studenţii au şansa să se formeze aici. Doar în România se mai face o astfel de practică", a explicat Ciortea. La rândul lui, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF, profesorul Radu Câmpian, care e şi preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti, susţine că lipsa fondurilor pentru medicina stomatologică îi va afecta în principal pe asiguraţii care au drepturi la asistenţă gratuită. "Ce se întâmplă cu pacienţii care sunt asiguraţi şi au dreptul la asistenţă stomatologică gratuită? Medicii aflaţi în această situaţie se află la mijloc între sistem şi pacienţi, care nu înţeleg că Ministerul nu mai acordă bani asistenţei stomatologice. A exclude un domeniu medical, cum este acesta este aproape un genocid", a conchis profesorul Câmpian.

Reprezentanţii CAS Cluj arată că pentru luna aprilie nu au fost alocate fonduri asistenţei medicale dentare. "Din cauza situaţiei de la nivel naţional, CAS Cluj nu poate încheia acte adiţionale contractelor cu furnizorii în această lună. La 31 martie au existat 122 de contracte cu furnizorii de servicii medicale dentare", a arătat Crina Grozav, purtătoarea de cuvânt al instituţiei.

Oficialii din CAS Cluj au confirmat că medicii dentişti nu pot încheia noi contracte pe anul 2013 - 2014, din aceeaşi lipsă de bani.

 

 

Comenteaza