Amendă de 30.000 de lei la Auchan pentru apă ţinută-n soare

Amendă de 30.000 de lei la Auchan pentru apă ţinută-n soare
Hipermarketul Auchan a fost amendat de Protecţia Consumatorilor pentru că a depozitat aproximativ 56.000 de litri de apă la soare, la o temperatură de 35 de grade Celsius.

Astfel, comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consu-matorilor (CJPC) Cluj au amendat hipermarketul din cartierul Gheorgheni cu suma de 30.000 de lei după ce au primit o sesizare telefonică. „În curtea interioară a operatorului economic era depozitată, sub directa influenţa a razelor soarelui, la o temperatură de 35 grade, deşi producătorii indicau pe etichetă păstrarea apei la loc uscat şi răcoros, ferit de îngheţ şi razele directe ale soarelui, o cantitate de 55.704 litri diverse sortimente de apă minerală, echivalentul a 74 de paleţi", a declarat Mircea Radu, şeful CJPC Cluj. Conform acestuia, producătorii sortimentelor de apă precizează în documentele de conformitate şi calitate condiţiile de transport şi depozitare şi totodată "stipulează că în cazul nerespectării condiţiilor de depozitare nu mai răspunde de asigurarea perioadei de garanţie şi a parametrilor calitativi ai apei".

"Apa trebuie ţinută la o temperatură cuprinsă între cinci şi 25 de grade Celsius şi trebuie ferită de razele soarelui şi de îngheţ. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este logic că apa nu mai are aceeaşi calitate. Nu se ştie ce efect poate avea plasticul încălzit în care este ţinută apa", a declarat Radu, care a făcut şi o adresă Direcţiei Sanitar-Veterinare. "Dacă nu aruncă această apă, consider că este nedrept. Legal, noi nu avem temei să o distrugem. Dacă ei nu vor face acest lucru, vom trimite adrese producătorilor şi îi vom înştiinţa că am găsit apă depozitată necorespunzător", a declarat Radu. Comisarii CJPC au găsit nereguli legate şi de etichetarea sticlelor de apă, precum şi faptul că nu au fost traduse elementele de identificare-caracterizare a produselor.


"A fost aplicată o amendă de 30.000 de lei pentru neconformităţi şi depozitare incorectă şi s-a dispus depozitarea apei în spaţii special amenajate, respectându-se condiţiile de depozitare impuse de către producători", a declarat Radu. Comisarii CJPC vor continua controalele şi la alte hipermarketuri, depozite şi magazine de cartier. Conducerea hipermarketului Auchan a comentat situaţia. "Da, a fost un control făcut de cei de la CJPC. La data controlului existau nişte paleţi de apă în curtea de serviciu. Era marfă recepţionată în zilele de dinaintea controlului. Marfa era în tranzit pentru a intra în magazin. Ţin să precizez că amenda este de 20.000 de lei cu plata a 1.000 de lei în 48 de ore. Noi am şi plătit-o", a declarat Ioana Toşa, directorul Auchan Cluj. Totodată, ea a afirmat că "marfa nu prezenta modificări organoleptice". "Nu o să contestăm amenda, din acest motiv am şi plătit-o", a precizat Toşa.

 

Etichete
Comenteaza