Amendată cu 3.000 de lei de jandarmi. "Aş fi scos pe stradă 20.000 de clujeni"

Amendată cu 3.000 de lei de jandarmi.
În toamna anului trecut, o fostă studentă clujeană a hotărât să-şi facă publică opinia şi să protesteze împotriva proiectului de minerit prin cianură de la Roşia Montană. Un an mai târziu, Tribunalul Cluj a decis să o amendeze pentru organizarea protestelor respective.

 

La doar 24 de ani, Andreea Petruţ a dat dovadă de mai mult spirit civic decât dau alţii într-o viaţă întreagă. În septembrie 2013, momentul în care au început protestele împotriva exploatării de la Roşia Montană, tânăra, aflată în ultimul an de master, a ieşit în stradă împreună cu alte mii de clujeni.

Duminică de duminică, a protestat cu portavocea în mână, încercând să salveze o cauză care a captat atenţia nu doar a românilor, ci şi a străinilor. Pentru acţiunile sale, Jandarmeria Română a decis să o amendeze. Indignată, tânăra a contestat sancţiunile primite în instanţă, însă marţi, Tribunalul Cluj a hotărât că este vinovată de organizarea protestelor.

"Azi, 14 octombrie, Tribunalul Cluj-Napoca a dat decizia finală în procesul dintre mine şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj-Napoca, declarându-mă vinovată pentru organizarea protestului împotriva proiectului minier de la Roşia Montană de anul trecut din data de 20.10.2013, trebuind să plătesc o amendă de 2.000 de lei (+ încă una de 1.000 de lei pentru care încă nu s-a dat decizia finală, dar la cum arată situaţia voi pierde şi acel proces)", a relatat Petruţ pe romaniacurata.ro.

Mare parte din revolta Andreei vine şi din cauza faptului că, după cum susţine, s-a trezit din senin cu amenzile în poştă, deşi nu a avut nicio interacţiune cu jandarmii în timpul manifestărilor. 

"N-am avut nicio interacţiune directă cu Jandarmeria în cadrul acestor proteste. Nu mi-au făcut nicio observaţie, remarcă, nici măcar nu m-au legitimat vreodată. Până când, prin noiembrie anul trecut, părinţii mei s-au trezit în cutia poştală de acasă cu două amenzi (în total de 3.000 de lei) prin care eram acuzată de organizarea protestelor nedeclarate din Cluj şi pentru blocarea traficului (de parcă eu aş fi scos în stradă cei 20.000 de oameni şi eu i-aş fi pus să stea în mijlocul intersecţiilor)", precizează ea.

Din nefericire, întreaga experienţă i-a ucis orice urmă de încredere în sistemul judiciar românesc. Aceasta pentru că, la primul proces, instanţa a susţinut nu doar că tânăra protestatară este un pericol public, ci şi că scopul amenzii primite este de a o "educa".

"Bineînţeles că am contestat amenzile, iar în mai am avut primul proces cu jandarmeria pe care l-am pierdut. Experienţa procesului a fost unul dintre momentele cele mai dezamăgitoare la adresa sistemului prin care am trecut până acum. Mi-au spus că sunt un real pericol social pentru această țară, care instigă la nesupunere civică și că amenda are scopul educării mele pentru a nu mai întreprinde astfel de acțiuni pe viitor. Am făcut apel, contestând decizia instanţei şi am pierdut şi de această dată. Şi cu această ocazie mi-am pierdut definitiv încrederea în statul român, în instituţiile de justiţie care ar trebui să facă dreptate", a mai explicat Petruţ.

Cu toate că întâmplarea a lăsat-o plină de "ură, ciudă, indignare, scârbă şi dorinţă de răzbunare", Andreea susţine că nu regretă nimic din ce a făcut în timpul protestelor. Mai mult, dacă ar fi să o ia de la capăt, ar face exact la fel. 

Comenteaza