Amenzi de 100.000 lei și două plângeri penale pentru constructorul de pe Victor Papilian. CJSU, convocat marţi

Amenzi de 100.000 lei și două plângeri penale pentru constructorul de pe Victor Papilian. CJSU, convocat marţi
| Foto: Facebook.com/Dezastrul Urbanistic de pe str Victor Papilian din Cluj Napoca

Constructorul celor 6 duplexuri de pe Victor Papilian, acolo unde casele se duc la vale și drumul s-a crăpat din pricina craterului format pentru șantierul imobiliar neconform, a fost amendat cu 100.000 lei și are deja două plângeri penale. Comitetul Judetean pentru Situaţii de Urgenţă se întrunește marţi, cu scopul de a discuta pe marginea problemei. 

„Am fost în teren vineri și am văzut despre ce este vorba. Astăzi am convocat CJSU pentru mâine, cu scopul de a discuta pe marginea problemei. Atât comitetul local, cât și comitetul județean acționează în limita competențelor conferite de lege. Ca urmare a hotărârii comitetului local s-a sesizat instanța judecătorească printr-o solicitare de emitere a unei ordonanțe președințiale în vederea efectuării unei expertize în zonă, solicitându-se, de asemenea, astuparea golului din șantier în regim de urgență. Instanța ar trebui să se pronunțe azi, mâine, fiind o procedură urgentă”, a declarat Tasnadi Szilard.

Prefectul a mai spus că instanța ar trebui să se pronunțe curând, fiind o procedură urgentă. ''La nivelul Comitetului Județean, Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj a aplicat mai multe amenzi în valoare totală de aproximativ 100.000 lei și a depus două plângeri penale: una pentru nerespectarea dispozițițiilor de suspendare a lucrărilor și alta pentru prejudiciile grave aduse proprietăților alăturate, prejudicii prin care s-a pus în pericol integritatea persoanelor. În continuare efecuăm o acțiune de suport prin serviciile publice deconcentrate aflate în subordinea Prefectului și vom putea adopta alte soluții în funcție de forma hotărârii care urmează a fi pronunțată”, a mai precizat prefectul.

Primarul Clujului, Emil Boc, declara recent că: ''lucrările sunt oprite, este început procesul în instanţă pentru continuarea lucrărilor după emiterea ordinului de stora a acestora. Inspectoratul de Stat în Construcţii a dat ordin constructorului, în 13 august 2021, să securizeze şantierul, să nu se mai agraveze. Practic, să umple groapa înapoi cu pământ. Avea termen 25 august. Am fost de pe teren şi nu s-a făcut. S-a întrunit comitetul pentru situaţii de urgenţă şi, în consecinţă, a fost mandatată Primăria Cluj-Napoca să înainteze imediat ordonanţă prezidenţială prin care să oblige investitorul să pună în siguranţă terenul, prin umplerea cu pământ, şi dacă nu o face el, o facem noi pe cheltuiala lui. De asemenea, am luat o decizie să facem o expertiză pe toate străzile afectate, Victor Papilia, Arghezi şi Mozart, termenul este 31 august. Dacă nu face el, face primăria pe cheltuiala lui, ca să se stabilească ce trebuie făcut ca să nu mai fie alunecări de teren. E doar o soluţie temporară, de siguranţă. Se va stabili ulterior dacă şi ce se va mai putea face acolo", a declart edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Şase duplexuri ar urma să fie ridicate pe şantierul imobiliar din Europa, al cărui crater surpă drumirile de acces şi locuinţele vecinilor. Mai exact, est vorba despre șase duplexuri (cu subsol, parter, etaj și mansardă), pe strada Victor Papilian, nr. 22-30, în cartierul Europa din Cluj-Napoca.

Proiectantul general al proiectului este SC Omida Expers SRL, Arh. Tonea Dragoş din Cluj, iar constructor general - Real Quality South SRL din Bistriţa. Proiectant de structuri pentru faza DTAC (Documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire) este Moga Cătălin, de la Facultatea de Construcții (UTCN) Cluj-Napoca. Şantierul a debutat în 24.09.2020 şi are ca termen de finalizare 24.09.2024.

Cei afactaţi au sesizat, încă din februarie, Poliția Locală și Inspectoratul de Stat în Construcții, dar şi Primăria municipiului Cluj-Napoca. Kiraly Ștefan, unul dintre cei care locuiesc pe strada Victor Papilian, şi care este şi inginer constructor, a fost printre primii care a apelat la autorităţi, care, i-au transmis că firma a fost obligată să remedieze problemele. Constructorul nu a pus în practică ce i s-a recomandat și, pe cale de consecință, a fost și sancționat. Totuşi, lucrările au continuat până zilele trecute.

 

Comenteaza