Foto 1 Mai Muncitoresc în Hoia. Amintiri din Clujul de altădată

1 Mai Muncitoresc în Hoia. Amintiri din Clujul de altădată
Amintiri din Clujul de altădată. 1 Mai Muncitoresc în Hoia
Amintiri din Clujul de altădată. 1 Mai Muncitoresc în Hoia
Amintiri din Clujul de altădată. 1 Mai Muncitoresc în Hoia
Amintiri din Clujul de altădată. 1 Mai Muncitoresc în Hoia
Amintiri din Clujul de altădată. 1 Mai Muncitoresc în Hoia
Amintiri din Clujul de altădată. 1 Mai Muncitoresc în Hoia
Amintiri din Clujul de altădată. 1 Mai Muncitoresc în Hoia

În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice. După revoluţia din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Colecţia de fotografie de presă a Asociației Culturale Minerva cuprinde o serie de poze de ilustrează serbările de 1 Mai, la începutul anilor '80, la marginea pădurii Hoia.

Cu ani în urmă, Tudor S. (muzician), declara pentru cluj.com: "La Cluj, oamenii mergeau în pădurea de la Hoia, unde era o nebunie totală, stătea om lângă om, toată lumea venea la mici și bere, și la manifestările populare. Îmi amintesc că pregăteau acolo o platformă turnată de beton, cam de un metru înălțime, care era scena pentru dansatorii și cântăreții de muzică populară. După defilări, toate echipele erau acolo la mici și câmpenisme, marea sărbătoare.” 

Cum se sărbătorea 1 Mai Muncitoresc pe vremea lui Ceauşescu 

În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă, în 1890. În perioada regimului comunist, 1 Mai era motiv de propagandă şi manifestaţii uriaşe. Muncitori, ţărani, intelectuali sau elevi, cu toţii se strângeau pentru a demonstra în sincron prin faţa autorităţilor.

În perioada comunistă, evenimentul era marcat de cu defilări grandioase. 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu şi ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu "sentimente de înaltă preţuire şi dragoste fierbinte ale întregului popor".

Ziua liberă se încheia la iarbă verde cu mici şi bere. Această ultimă parte este singura care a supravieţuit şi după 1990.

1 Mai 2020

Totuşi, 1 Mai 2020 ne-a prins în plină pandemie de coronavirus, iar autorităţile anunţă că aproximativ 36.000 de poliţişti vor fi pregătiţi să intervină zilnic, pentru descurajarea persoanelor de a face delplasări, altele decât cele prevăzute în ordonanţele militare.

Totodată Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că, dacă românii vor respecta restricţiile şi în zilele de 1, 2 şi 3 mai, atunci s-ar putea vorbi de o scădere a numărului de cazuri noi şi de decese. "Dacă vom respecta deciziile pe 1, 2 şi 3 mai, sper să putem vorbi de săptămâna viitoare de o scădere a numărului de cazuri noi, o scădere a numărului de decese, o scădere a numărului de cazuri în terapie intensivă”, a spus ministrul Sănătăţii.

El a precizat că ştie că răbdarea oamenilor este pe final şi că vin nişte zile în care oamenii erau obişnuiţi să iasă la grătare, să meargă la pădure cu prietenii, dar că speră ca anul viitor sărbătorile pascale şi cele de 1 Mai să fie făcute alături de cei dragi.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza