Anchetă în Mureș după ce o componentă de fuzelaj s-a desprins în timpul zborului unei aeronave

Anchetă în Mureș după ce o componentă de fuzelaj s-a desprins în timpul zborului unei aeronave
| Foto: imagine cu caracter ilustrativ

O componentă de fuzelaj s-a desprins în timpul zborului unei aeronave, în localitatea mureșeană Nazna, evenimentul fiind cercetat de Autoritatea de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile și de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş.

Incidentul s-a produs marți, pe raza localităţii Nazna, în apropierea Aerodromului Târgu Mureş.

"În data de 06.02.2024, în jurul orei locale 16:18, AIAS a fost notificată despre producerea unui eveniment de aviaţie civilă în apropierea Aerodromului Târgu Mureş, din judeţul Mureş, în care a fost implicată o aeronavă tip SOCATA MS892 A150, înmatriculată F-BSKH, din care s-a desprins o componentă, în timp ce se afla în zbor. Nu există victime. Evenimentul face obiectul unei investigaţii privind siguranţa efectuată de către Autoritatea de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile. În acest sens a fost desemnată o comisie de investigaţie din cadrul AIAS, care s-a deplasat la locul producerii evenimentului, pentru a desfăşura activităţile specifice investigaţiei preliminare", a precizat AIAS pe site-ul propriu.

Bucata de fuzelaj, mai precis capota motorului avionului de mici dimensiuni, s-a prăbușit chiar lângă grădinița din localitate. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a anunţat că a fost deschis un dosar penal în urma evenimentului aviatic.

"În data de 6 februarie 2024, având în vedere evenimentul aviatic semnalat prin 112, la ora 15,23, în localitatea Nazna, judeţul Mureş, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş împreună cu organele de cercetare penală din cadrul IPJ Mureş s-au deplasat la faţa locului. În curtea imobilului în care funcţionează o societate comercială a fost identificată capota motorului unei aeronave de agrement tip Socata 892 MS 150A. În aeronavă s-au aflat două persoane, pilotul a reuşit să controleze aeronava şi să aterizeze în siguranţă la Aeroclubul Târgu Mureş. Nu au existat victime. Ca urmare, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a fost înregistrat un dosar penal. În cauză se fac cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art 112 din Legea nr. 21/2020 privind Codul Aerian", a precizat, conform Agerpres, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Articolul 112 din Legea nr. 20/2020 prevede că încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu prevăzute de actele normative cu putere de lege sau neîndeplinirea acestora, dacă fapta a pus în pericol siguranţa unei aeronave în zbor şi prin aceasta s-a cauzat o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

Comenteaza