Angajaţi ai Aeroportului Cluj, ROMATSA şi Blue Air, audiaţi de procurori

Angajaţi ai Aeroportului Cluj, ROMATSA şi Blue Air, audiaţi de procurori
Mai mulţi angajaţi ai Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj, dar şi reprezentanţi ai ROMATSA şi ai companiei Blue Air au fost audiaţi de procurorii Parchetului Curţii de Apel Cluj în legătură cu incidentul din 7 ianuarie, când un avion a ieşit de pe pistă la aterizare.

Surse judiciare au declarat că au fost audiate inclusiv persoane din conducerea aeroportului clujean. "Vineri şi luni au fost audiaţi de procurorii Parchetului Curţii de Apel Cluj mai mulţi angajaţi ai Aeroportului Internaţional «Avram Iancu», inclusiv din conducere, dar şi personal operaţional. De asemenea, au fost audiaţi şi reprezentanţi ai ROMATSA şi ai companiei Blue Air. Este un dosar deschis in rem, nu împotriva vreunei persoane anume. Cercetarea Parchetului are loc în paralel cu cea declanşată de CIAS în cadrul căreia au avut loc, la fel, audieri", au spus sursele citate.

Un avion al companiei Blue Air, la bordul căruia se aflau 116 persoane şi care efectua o cursă charter de la Bucureşti, a ieşit, joi dimineaţă, la aterizare, de pe pista Aeroportului Avram Iancu din Cluj, fără să existe persoane rănite.

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, declara că un avion al companiei Blue Air care efectua o cursă charter de la Bucureşti spre Barcelona a ieşit de pe pistă, la capătul dinspre oraş al acesteia, la aterizarea la Cluj-Napoca, de unde trebuia să mai ia pasageri.

De asemenea, Ciceo preciza că, joi dimineaţă, când la Cluj ningea, condiţiile de aterizare pe aeroport erau corespunzătoare, iar piloţii avionului le cunoşteau, adăugând că aceştia ar fi cerut să aterizeze întrucât nu mai aveau combustibil suficient.

În urma incidentului, Aeroportul Internaţional Avram Iancu a fost închis, mai multe curse aeriene fiind anulate sau având întârzieri. Compania aeriană low-cost anunţa că aterizarea avionului Blue Air care a ieşit cu 5-10 metri în afara pistei aeroportului din Cluj-Napoca a avut loc în condiţii meteo dificile, cu ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei, dar în limitele admise pentru operare.

La bord se aflau 110 pasageri şi şase membri ai echipajului. Unii pasageri din avion au susţinut că pista nu era curăţată de zăpadă, în timp ce conducerea aeroportului afirma că erau condiţii bune de aterizare.

Controlorii de trafic aerian au informat piloţii avionului cu câteva minute înainte de aterizarea la Cluj, cu datele furnizate de aeroport, că pista este acoperită cu zăpadă umedă şi are un coeficient de frânare mediu, anunţa Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA. Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Cluj au deschis un dosar în care cercetează împrejurările în care avionul Blue Air a ieşit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca, la aterizare.

Comenteaza