Angajații de la Direcţia de Finanţe Cluj au pornit miercuri un protest spontan VIDEO şi GALERIE FOTO

Angajații de la Direcţia de Finanţe Cluj au pornit miercuri un protest spontan VIDEO şi GALERIE FOTO
Angajaţii de la Cluj s-au raliat celor de la Ministerul de Finanţe şi de la ANAF, din Bucureşti. Ei se plâng că nu şi-au mai încasat stimulentele de două luni.
UPDATE 10 Protestul s-a încheiat în jurul orei 17.30. Liderul de sindicat Ilie Rostogol le-a cerut angajaţilor să plece acasă şi să revină în instituţie mâine dimineaţă la ora 8.30, ca în fiecare zi, după care vor decide dacă vor continua protestul sau revin la programul de muncă.

UPDATE 8 Două echipaje de poliţie au sosit în zonă, însă liderii de sindicat le-au explicat că protestează în curtea instituţiei şi nu pe domeniul public.

UPDATE 7 Câţiva dintre cei care au protestat în curtea Direcţiei de Finanţe au plecat acasă. Pentru un sfert de oră, liderii sindicali au cerut gardianului să închidă porţile cu cheia, ca să nu mai plece nimeni, dar apoi s-au răzgândit şi le-au redeschis.

UPDATE 6
De luni, toţi angajaţii de la Finanţe intenţionează să se autosuspende, pe durată nedeterminată (surse sindicale)

UPDATE 4
Protestul continuă şi la Bucureşti. "Nu plecăm de aici până nu rezolvă ministrul. Stimulentele sunt constituite din zona infracţionale a României. Salariul de bază plus o componentă din evaziunea fiscală, adică stimulente, e obligatoriu pentru că legea obligă", a declarat Sebastian Oprescu, preşedinte SNFP.

UPDATE 3
Deputatul Mircia Giurgiu asistă din afara clădirii la protest. El spune că a vorbit dimineaţă cu angajaţii de la Finanţe, dar că nu a ştiut de intenţia lor de a protesta. "Ei câştigă aproximativ 450-500 de lei. Preţurile cresc nejustificat, e greu de trăit cu aceşti bani", a spus Giurgiu, subliniind că îi susţine pe protestatari.

Directorul instituţiei, Mihai Costin, urmăreşte în biroul său transmisiunile TV de la protestul angajaţilor de la Finanţe. El admite că este de acord cu protestul. "Acţiunea este justificată, pentru că este o situaţie deosebită. S-a beneficiat ani la rând de un procent din sumele atrase la bugetul de stat. Banii veneau cu regularitate, iar acum nu se mai dau de trei luni şi oamenii nu se descurcă", a spus directorul.

Mihai Costin crede că greva nu afectează pe nimeni. "Ssuntem la final de program. Nu cred că se perturbă atât de mult activitatea", a spus Costin, pentru ziuadecj.ro.

În curte sunt aproximativ 200 de oameni, din cei aproape 800 de angajaţi ai DGFP. Instituţia are 806 posturi, din care 55 sunt vacante şi blocate. "Cei care nu sunt acum în curte sunt pe teren", a explicat liderul sindical Ilie Rostogol lipsa a aproape 600 de oameni de la protest.

Greva va continua cel puţin până când ministrul Gheorghe Ialomiţianu va încheia discuţia cu premierul Emil Boc şi va veni să le împărtăţească rezultatul angajaţilor de la Finanţe.

UPDATE 2 Liderul de sindicat Ilie Rostogol spune că decizia de a închide porţile instituţiei pentru contribuabili i-a aparţinut lui. "Ne solidarizăm cu protestul colegilor de la minister, la fel au făcut toţi angajaţii direcţiilor din ţară. Suntem nemulţumiţi de situaţia salariilor, aşteptăm să se rezolve demult. Am avut o discuţie cu ministrul luni, dar fără rezultat", a spus Rostogol.

Între nemulţumiţii din curte este şi Emilia Felescu, care a primit la ultimul salariu 625 de lei. Ea cumulează trei funcţii: asistent social, asistent medical şi economist. "Nu pot trăi cu aceşti bani. E umilitor după 19 ani de muncă. Să trăiască guvernanţii cu banii ăştia!", a spus Emilia Felescu, arătând fluturaşul de salariu.

Ana Olaru, dactilografă, spune că din cauza reducerii de salarii şi de posturi, volumul de muncă s-a triplat. "Cerem doar să ne dea salarii decente. La ghişeu suntem înjuraţi, ni se spune că luăm banii contribuabililor, dar de fapt din impozitele pe care le achit mă plătesc singură", a spus ea.

Zeci de clujeni sunt afectaţi de decizia angajaţilor DGFP. Maria Ungur voia să depună o declaraţie de achiziţii intracomunitare. "Data limită este 15 octombrie. Nu ştiu cum voi face, pentru că eu mâine trebuie să plec din ţară. Probabil voi ruga pe cineva să depună declaraţia în locul meu".

UPDATE
La ora 14.50, la Direcţia de Finanţe a ajuns deputatul Mircia Giurgiu, care intenţionează să discute cu protestatarii. Jumătate dintre protestatari ameninţp cu demisiile.

Angajaţii Direcţiei de Finanţe Publice sunt în curtea instituţiei. Ei au închis porţile şi au încetat lucrul, în semn de protest pentru faptul că nu şi-au mai încasat stimulentele de două luni. Oamenii spun că fără aceste stimulente, a căror valoare poate atinge şi valoarea unui salariu brut, nu mai pot avea un trai decent, în condiţiile în care salariile le-au fost reduse, deja, cu 25%.

Protestul a plecat de la Bucreşti, unde sute de angajaţi de la Ministerul de Finanţe şi ANAF nu mai lucrează. Protestatarii îl aşteaptă la discuţii pe ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, care însă a plecat la Guvern, ca să discute cu premierul Emil Boc. 

Comenteaza