Angajații de la Registrul Comerțului vor intra în grevă japoneză din cauza salariilor: „Cele mai mici din justiție”

Angajații de la Registrul Comerțului vor intra în grevă japoneză din cauza salariilor: „Cele mai mici din justiție”

Angajații de la Oficiul Național al Registrului Comerţului vor fi intra în grevă de avertisment săptămâna viitoare. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de salarii.

Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC), afiliat la Federația PUBLISIND și la Blocul Național Sindical – protestează contra inechităților salariale și a discriminării salariaților din ONRC față de celelalte categorii de angajați din familia ocupațională justiție, în antiteză cu importanța activităților derulate de ONRC și cu nivelul de complexitate a muncii prestate de salariați în actualul context economic și financiar marcat de obligațiile legate de implementarea PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), potrivit unui comunicat oficial.

Grevă japoneză la Registrul Comerțului / Revendicările sindicaliştilor

SAONRC declanșează acțiuni sindicale sub forma protestelor, conflictului colectiv de muncă și încetării activității.

Prima acțiune de protest cu rol de avertisment se derulează în perioada 17-21 iulie 2023: membrii de sindicat din ONRC vor purta banderole negre în semn de protest și își vor îndeplini atribuțiile de serviciu cu exces de zel, conform legii.

  1. Eliminarea discriminărilor și a inechităţilor salariale din familia ocupaţională „Justiţie”, ONRC fiind instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiție.
  2. Plata integrală a drepturilor salariale câştigate în instanţă şi a dobânzilor aferente în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
  3. Ocuparea prin concurs a posturilor vacante și eliminarea practicii de compensare a lipsei de resurse
  4. Dialog social real pe marginea noii legi de salarizare a personalului bugetar anunțate de guvernanți.

„Pentru susținerea revendicărilor SAONRC, a fost transmisă o solicitare către Guvernul României. Urmare acestui demers, pe data de 3 iulie 2023 a avut o întâlnire la Palatul Victoria pentru discutarea tuturor aspectelor, accentul fiind pus în principal pe salarizarea inechitabilă și necesitatea ocupării posturilor vacante. Revendicările au fost preluate la nivelul cancelariei Prim-ministrului României fără să existe însă angajamente sau perspective clare de soluționare”, se mai arată în comunicat.

Comenteaza