Foto Angajații din cultură intră în grevă japoneză: „Ne-am săturat de indiferență”

Angajații din cultură intră în grevă japoneză: „Ne-am săturat de indiferență”
| Foto: Facebook - Sindicat Culturalia

Angajaţii Ministerului Culturii şi ai direcţiilor judeţene de cultură au intrat în grevă japoneză timp de o săptămână și acuză Guvernul de indiferență față de angajații acestor instituții.

Sindicatul Culturalia, afliat la Blocul Naţional Sindical, informează că a demarat greva japoneză la nivelul Ministerului Culturii şi la nivelul Direcţiilor judeţene pentru Cultură timp de o săptămână.

Angajații din cultură, în grevă japoneză: „Ne-am săturat de indiferență”

Aceştia poartă, de luni, timp de o săptămână, banderole albe în semn de nemulţumire faţă de politicile salariale considerate discriminatorii şi faţă de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. Ei ameninţă că, de săptămâna viitoare, vor ieşi în faţa instituţiilor.

Potrivit unui comunicat al sindicatului, s-a apelat la această formă de protest pentru că „Guvernul României trebuie să înţeleagă că nu se mai poate continua cu această indiferenţă faţă de salariaţii Ministerului Culturii şi salariaţii din Direcţiile Judeţene pentru Cultură”.

„De ce am ales să ieșim din amorțeala asta?!

Vom răspunde simplu:

  • NE-AM SĂTURAT de indiferență
  • NE-AM SĂTURAT să fim desconsiderați pentru munca prestată și pentru locul nostru în societate
  • NE-AM SĂTURAT să asistăm la fiecare schimbare de guvern cum pentru unii se poate și pentru alții niciodată
  • NE-AM SĂTURAT să vedem cum de fiecare dată orice alt domeniu este mai important ca cel al Culturii” a transmis Sindicatul Culturalia într-un comunicat.

„Membrii Sindicatului Culturalia merită să aibă aceleaşi drepturi, precum colegii din alte instituţii, dat fiind că absolut nimic nu ne diferenţiază profesional, doar salariile! Avem numai obligaţii la fel, din păcate. Vom continua să ne facem auziţi prin aceste proteste, pentru că da, noi suntem puţini şi «neimportanţi», însă vom avea şi noi un cuvânt de spus cât de curând. Poate atunci când vom refuza să mai emitem avize sau să organizăm Ziua Culturii sau multe alte evenimente de importanţă naţională. Am fost oropsiţii soartei, pentru că domeniul culturii nu mai reprezintă de mult timp nicio prioritate pentru statul român, deşi este prevăzut în Strategia Naţională de Apărare a Ţării”, se arată în comunicat

Potrivit comunicatului, de astăzi, timp de o săptămână, au început să poarte banderole albe „în semn de nemulțumire față de politicile salariale discriminatorii și față de nerespectarea hotărârilor judecătorești.” De săptămâna viitoare, vor ieși în fața instituțiilor până ce ne vor fi ascultate doleanțele.

„Egalitatea” salarială între instituții

Sindicatul prezintă și „egalitatea” între salariații de la diferite ministere

„Iată «egalitatea» dintre ministere:

Un salariat la Ministerul Culturii în comparație cu alt coleg, să zicem de la Ministerul Muncii sau Ministerul Mediului, are următorul salariu de bază:

Consilier superior gradația 5 la Ministerul Culturii: 8195 lei BRUT + alte sporuri

La Ministerul Mediului: 15104 lei + alte sporuri legale

La Ministerul Muncii: 10243 lei + alte sporuri legale

Direcțiile pentru Cultură

Consilier superior 5 – 10079 lei Direcția pentru Agricultură Sălaj

6109 lei Direcțiile pentru Cultură

12626 lei Direcția de Impozite și Taxe Locale

S3

11675 lei Primăria Municipiului București

6.109 lei Direcțiile pentru Cultură

O simplă analiză a celor detaliate cu privire la salarii relevă realitatea și inechitățile din sistemul public care se perpetuează an de an”, se mai arată în comunicatul Sidicatului Culturalia.

Comenteaza