Angajaţii RomâniaFilm pichetează Ministerul Culturii, începând de luni, din cauza degradării cinematografelor

Angajaţii RomâniaFilm pichetează Ministerul Culturii, începând de luni, din cauza degradării cinematografelor
Angajaţii RomâniaFilm vor picheta, începând de luni, între orele 10.00 şi 12.00, Ministerul Culturii (MC), în contextul degradării severe a sălilor şi grădinilor de cinematograf din România, dar şi al neplăţii salariilor angajaţilor regiei, a declarat Maria Bikfalvi.

"Am primit autorizaţie să protestăm. Vom începe să pichetăm de luni, de la ora 10.00 la ora 12.00, în fiecare zi. (...) Ni s-a plătit salariul restant doar pe o lună", a declarat preşedintele sindicatului, Maria Bikfalvi.

RADEF RomaniaFilm a predat, în perioada 2009 - 2010, un număr de 95 de săli şi grădini de cinematograf către autorităţiile publice locale şi judeţene. "Acestea aveau obligaţia expresă prevăzută în Legea 303/ 2008 ca, în termen de patru ani, să asigure investiţiile necesare, reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate de la regie. După cum bine ştiţi, având în vedere informările anterioare, numai un număr de şase cinematografe funcţionează asigurând difuzarea de film cinematografic", se arată într-o notificare adresată în luna septembrie fostului ministru al Culturii Kelemen Hunor.

"La ora actuală, dintr-un număr de 474 de cinematografe au mai rămas doar 29 funcţionale. Strigătul nostru este că nu ne luăm salariile de două luni de zile. Din partea Ministerului (Culturii, n.r.) nu primim niciun fel de răspuns, deşi am făcut nenumărate adrese. Practic suntem paralizaţi. Nu avem distribuitori plătiţi, nu avem utilităţi plătite, nu avem drepturile noastre salariale plătite, dar nimănui nu îi pasă", a declarat pe 21 octombrie, pentru Mediafax, Maria Bikfalvi, preşedintele Sindicatului Liber RomâniaFilm.

Maria Bikfalvi a precizat că nu au existat bani la consiliile locale pentru reabilitatea celor 95 de cinematografe transferate. "Drept urmare, din cele 95 de cinematografe ajunse la consiliile locale, numai şase mai funcţionează în prezent, aproximativ 80 de salariaţi pierzându-şi locurile de muncă. La ora actuală, în cadrul RADEF mai lucrează 180 de oameni", a precizat atunci Bikfalvi.

Directoarea sindicatului a precizat că, până în prezent, au fost făcute în jur de patru adrese care au fost înaintate fostului ministru al Culturii Kelemen Hunor, secretarului de stat Alexandru Oprean şi secretarului general al Ministerului Culturii Mihaela Kaitor.

 

Comenteaza