Angajații vaccinați ar putea scăpa de masca la birou. Cine va lua această decizie

Angajații vaccinați ar putea scăpa de masca la birou. Cine va lua această decizie

Acum, după eliminarea măștii în aer liber, autortiățile se gândesc să aplice aceeași măsură și în spațiile închise, adică în birouri.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Aceștia ar putea să nu mai poarte masca nici la birou, condiția fiind aceea de a se fi imunizat anterior revenirii la locul de muncă. Totuși, decizia urmează să fie analizată și dezbătută, autoritățile neimplicându-se în luarea acesteia.

De mai bine de un an de zile, românii au învățat să își trăiască viața din spatele măștii de protecție, respectând o serie de restricții menite să încetinească și să stopeze răspândirea virusului care a generat pandemia. După luni bune, pare că soarele a reieșit pe strada noastră, iar rata de incidență a scăzut sub 1 la mia de locuitori la nivelul țării.

Astfel, au fost eliminate o bună parte dintre restricții, printre care și purtarea măștii la exterior, cu excepția spațiilor aglomerate precum stațiile mijloacelor de transport, târgurile sau piețele. Totodată, prefectul Capitalei a anunțat că angajații vaccinați din București ar putea să nu mai poarte masca de protecție la birou.

Anunțul lui Alin Stoica, după ședința Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București, arată că angajatorii ar putea să stabilească dacă personalul scapă sau nu de purtarea măștii la locul de muncă.

Așadar, fiecare angajator va putea decide dacă angajații săi vor putea renunța la mască, însă nu înainte de a se consulta cu specialistul în medicina Muncii.

Noile reguli ar urma să fie stabilite la nivel intern, de către fiecare angajator în parte, condiția fiind ca angajații să fie persoane vaccinate anti-Covid. Această măsură urmează să fie instituită inclusiv în cadrul Prefecturii Capitalei.

Este decizia proprie a fiecărui operator sau a fiecărui angajator. Prin medicul de medicina muncii se pot stabili aceste reguli, intern, de către fiecare angajator în parte, a precizat Alin Stoica.

Noile măsuri de relaxare au intrat în vigoare din 15 mai și vor fi aplicate până la data de 1 iunie. Printre cele mai așteptate decizii sunt cele privind obligativitatea purtării măștii de protecție, dar și cele care stabilesc programul de funcționare al restaurantelor și teraselor.

Oficialii români au stabilit care sunt primele măsuri de relaxare din această vară, urmând ca de la 1 iunie să fie instituite și altele, în funcție de numărul de cazuri de infectare din următoarea perioadă.

  • Sunt eliminate restricțiile privind purtarea măștii de protecție în spațiile neaglomerate și cele privind circulația pe timpul nopții.
  • Programul pentru cafenele și restaurante va putea să se desfășoare între orele 05.00-24.00.
  • Competițiile sportive vor putea fi organizate în limita a 25 la sută din capacitatea spațiului, doar pentru persoanele vaccinate, testate negativ.
  • Organizarea spectacolelor de tip drive-in va fi posibilă pentru grupuri de până la 4 persoane.
  • Concertele sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu obligația ca aceștia să poarte mască, fiind admisă intrarea persoanelor vaccinate complet, ori cu rezultat negativ al testelor PCR sau antigen, nu mai vechi de 24 de ore.
  • Accesul în sălile de fitness va fi permis la 70% din capacitate, dar numai pentru persoanele vaccinate.
  • În cazul călătoriilor, revenirea din țări aflate pe lista roșie și pe lista galbenă se va face astfel: din cele aflate pe lista galbenă poți veni în România fără să faci carantină dacă ești vaccinat sau ai test PCR negativ. Din cele aflate pe lista roșie poți scăpa de carantină doar dacă ești vaccinat.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza