Angela Merkel vine la Cluj în octombrie

Angela Merkel vine la Cluj în octombrie
Cancelarul Germaniei a confirmat prima sa prezenţă în România, ca urmare a unei invitaţii lansate de către Universitatea Babeş-Bolyai, potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ.
Prima vizită în România a şefului Bundestagului, Angela Merkel, va avea loc la Cluj-Napoca în 12 octombrie, la invitaţia Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB). Agenda cancelarului german va cuprinde cinci evenimente care se vor desfăşura pe parcursul unei singure zile.

Cancelarul va sosi la Cluj-Napoca, din Bulgaria, pe 12 octombrie. Din delegaţia germană vor face parte şi câţiva zeci de jurnalişti. În cadrul unei ceremonii care va avea loc dimineaţă în Aula Magna a UBB, îi va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa al instituţiei clujene “pentru contribuţia de importanţă istorică la unificarea europeană şi rolul de importanţă mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaţionale”, conform reprezentanţilor UBB.

Merkel va participa la inaugurarea Institutului German, unde va tăia panglica împreună cu rectorul UBB, Andrei Marga. După ce va vizita Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi Muzeul UBB, cancelarul va inaugura expoziţia “Studiile germane la Cluj”. Merkel se va întoarce în seara aceleiaşi zile la Berlin.

Angela Dorothea Merkel (născută Kasner), este prima femeie-cancelar din istoria Germaniei Federale. În 2005 şi 2009 Parlamentul German (Bundestag) a ales-o în această funcţie. Forbes Magazine a numit-o “Cea mai puternică femeie din lume”. Tatăl său este pastorul luteran Horst Kasner, iar mama sa, Herlind Kasner, e de profesie profesoară de latină şi engleză.

Din 2000 Angela Merkel este preşedintele Uniunii Creştin-Democrate (CDU). Publicaţiile din străinătate au comparat-o cu Margaret Thatcher, ambele fiind femei care fac parte din partide conservatoare.

În 2005 partidele CDU, CSU şi SPD au căzut de acord ca Merkel să fie propusă pentru fotoliul de cancelar federal, fiind aleasă apoi cu 397 de voturi pentru, 212 împotrivă şi 12 abţineri. După alegerile federale din 2009 s-a creat o nouă coaliţie guvernamentală, între CDU/CSU (Uniunea Creştină) şi FDP (liber-democraţi). Noul Bundestag a reales-o cancelar al Germaniei. Merkel şi-a numit apoi miniştrii, având drept nou vicecancelar şi ministru de Externe pe Guido Westerwelle, preşedintele FDP.

Creştere economică de 2,2%

Germania a avut în trimestrul doi cea mai rapidă creştere din ultimii 20 de ani, de 2,2%, depăşind estimările. Biroul Federal de Statistici a precizat că este cea mai bună performanţă a Germaniei de la Reunificare. Faţă de aceeaşi perioadă din 2009 majorarea este de 3,7%, potrivit Associated Press. Principalii factori de creştere au fost comerţul exterior şi consumul. Exporturile s-au majorat ca urmare a îmbunătăţirii mediului economic internaţional, iar industria şi încrederea în mediul de afaceri au crescut.

(D.E.)

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

Loading...
loading...
Comenteaza