Aparatură medicală de 180.000 de dolari donată azi la Spitalul Judeţean FOTO / VIDEO

Aparatură medicală de 180.000 de dolari donată azi la Spitalul Judeţean FOTO / VIDEO
Compartimentul de Cardiologie Intervenţională al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a fost echipat astăzi cu aparatură de 180.000 de dolari de cluburile Rotary.

"SCJU este o unitate majoră care asigură asistenţa urgenţelor coronariene, spre exemplu a infarctului miocardic acut. Există mai multe programe naţionale de sănătate care permit tratamentul modern prin dilatare coronariană a infarctului miocardic acut. Din acest motiv în spitalul judeţean se internează 400-450 de pacienţi cu infarct miocardic acut în fiecare an. Se practică în total, 700-750 de dilataţii coronariene atât pentru infarct, cât şi pentru alte urgenţe. Toţi aceşti pacienţi prezintă condiţii de tensiune, de electrocardiogramă instabile, care necesită o supraveghere deosebită", a declarat medicul Dan Olinic, şeful compartimentuluide Cardiologie Intervenţională al SCJU Cluj.

El a explicat şi rolul aparaturii primite de spital. "Proiectul Rotary aduce importante echipamente, şi anume o staţie centrală de monitorizare cu 12 canale, dintre care şase care măsoară şi presiunile invazive, sângerânde, posibilităţi de măsurare a saturaţiei de oxigen, a frecvenţei cardiace, chiar şi a hemoglobinei. De asemenea, proiectul Rotary a adus defibrilator nou, un nou electrocardiograf şi va aduce şi un aparat de ecografie. Acest ajutor completează ceea ce poate să facă statul român care face mult în dotarea sălii de cateterism cardiac, echipamentul este al statului român. Există cheltuieli foarte mari legate de funcţionarea acestui compartiment. Statul român asigură prin programele naţionale de cardiologie echivalentul a 400.000 de euro anul acesta pentru tratamentul a 220 de pacienţi", a explicat Olinic. După ce la spital vor mai fi aduse echipamente, donaţia va ajunge la 300.000 de dolari. "Statul român nu îşi permite în acest moment să cumpere toate echipamentele de care avem nevoie şi atunci donaţia asta a adus deja echipamente de 180.000 de dolari şi, în perspectivă, o va completa până la 300.000 de dolari", a spus Olinic. În cazul unor tulburări de ritm cardiac sau a unor modificări ale funcţiilor vitale ale pacienţilor staţia de monitorizare va intra în alarmă, iar medicii vor putea interveni rapid.

Printre aparatele primite de Spitalul Judeţean se numără o staţie capabilă să monitorizeze 12 pacienţi simultan, un electrocardiograf sau un defibrilator. Toate vor înlocui echipamentele existente, vechi de 20 de ani.

"Era timpul ca acest spital să primească aparatură medicală nouă. Noi derulăm un proiect la Spitalul de Copii, în urmă cu doi ani am fost aici şi am văzut că foloseau echipamentul vechi şi am simţit că este important pentru ei să primească aparatură nou-nouţă. Echipamentul pe care îl primesc acum se găseşte şi în cele mai bune spitale din America", spune reprezentantul Assit International, Robert Paget.

Noua aparatură vine atât în sprijinul pacienţilor, cât şi al medicilor.

Valoarea totală a donaţiei primite de Spitalul Judeţean depăşeşte 200 de mii de dolari.

(C. PÎRVU, C. OANŢĂ)

Comenteaza