Apel pentru o viaţă: încearcă să salveze o tânără mamă

Apel pentru o viaţă: încearcă să salveze o tânără mamă
O femeie nevăzătoare, căreia i-au murit soţul şi doi băieţi, încearcă din răsputeri să salveze viaţa ultimului ei copil: o tânără de 33 de ani, şi ea mamă, care a fost diagnosticată cu leucemie acută în luna noiembrie. Familia tinerei şi-a vândut deja apartamentul cu patru camere în care locuia, iar acum plăteşte chirie pentru a trăi în aceeaşi locuinţă.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ
“Fiica mea a fost diagnosticată cu leucemie acută pe 17 noiembrie. Vineri a mers la serviciu, iar sâmbătă a fost diagnosticată. Se simţea tot timpul obosită”, a povestit Letiţia Nicoară, mama Emiliei Cristea, tânăra bolnavă de leucemie. Bătrâna a sosit la sediul redacţiei ZIUA de CLUJ însoţită de sora ei, care a ajutat-o să se deplaseze. “Ieri am trimis sângele fiicei mele la Bucureşti ca să ajungă în Israel, unde trebuie să facă operaţia şi unde căutăm un donator de măduvă. Deja am plătit 10.500 de euro pentru determinarea cariotipului ( test prin care se evaluează mărimea, forma şi numărul cromozomilor dintr-o probă ce conţine celule umane - n. red.) ca să îi găsim un donator compatibil. Emilia a avut doi fraţi, însă băieţii mi-au murit călcaţi de maşină. Şi soţul meu a murit, de cancer pulmonar”, a povestit Letiţia Nicoară.

Bătrâna nevăzătoare este acum singurul sprijin al lui Cosmin, soţul Emiliei, şi al celor doi copii ai acestora, de 2, respectiv 6 ani. “Băiatul cel mare merge la grădiniţa Waldorf, iar cel mic este acasă. Am vândut în urmă cu câteva zile apartamentul cu patru camere în care locuim, din zona Mărăşti, cu 60.000 de euro şi o să stăm aici în chirie. Chiar şi aşa, nu ne ajung banii”, a povestit bătrâna. Pentru că Emilia Cristea are nevoie în permanenţă de sânge, colegii de muncă ai soţului, dar şi rude şi prieteni au donat sânge. “A avut peste 60 de donatori de sânge. Are o grupă de sânge O cu RH negativ”, a explicat Nicoară. Şi soţul Emiliei Cristea, Cosmin, programator de profesie, face eforturi pentru a-i salva viaţa acesteia. Pe mai multe bloguri, el a cerut ajutor financiar astfel încât soţia lui să îşi poată creşte cei doi băieţi. “Transplantul costă 110.000 de euro, donatorul, 18.000 de euro. Emilia va trebui să stea trei-patru luni în Israel cu soţul ei pentru că nu are cine altcineva să aibă grijă de ea”, a precizat Nicoară. Spitalul la care ar urma să fie realizat transplantul de măduvă este Hadassah University din Ierusalim. “Am mai avea nevoie de aproximativ 50.000 de euro”, a declarat Cosmin Cristea.

Doctorul Laura Urian, de la Secţia Hematologie a Institutului Oncologic “Ioan Chiricuţă” (IOIC), este medicul curant al Emiliei Cristea. “Doamna are o leucemie acută mielomonoblastică cu pronostic rezervat. A făcut o primă cură de citostatice şi merge prost. Nu are posibilitatea donatorilor familiali, care, de obicei, sunt fraţii. Măduva îi este ocupată în proporţie de 70% de celule canceroase”, a declarat Urian. Medicul a făcut demersuri necesare operaţiei tinerei. “Am trimis la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) o cerere de transplant, dar până să primeşti banii poţi să ajungi să mori”, a spus medicul. Urian a adăugat că familia încearcă să strângă pe cont propriu banii necesari operaţiei. Reprezentanţii DSP Cluj au anunţat că vor putea oferi detalii despre caz luni. Clujenii care vor să ajute familia Cristea pot dona bani în conturile deschise la Banca Transilvania: USD RO35 BTRL 0130 2201 9313 34XX, EUR RO98 BTRL 0130 4201 9313 34XX şi RON RO52 BTRL 0130 1201 9313 34XX.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza