Apostu, 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare VIDEO

Apostu, 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare VIDEO
Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare de Curtea de Apel Mureş pentru infracţiuni de corupţie.

UPDATE - adaugă imagini şi declaraţii video. Click pe fotografie

Procesul de corupţie al fostului primar a început în iarna anului 2012 la Cluj-Napoca, însă în primăvara aceluiaşi an a fost strămutat la Mureş având în vedere notorietatea cazului. Apostu a stat în arest preventiv 10 luni împărţind aceeaşi celulă cu afaceristul Stoia, care a stat după gratii 5 luni.

UPDATE:

Sorin Apostu a fost achitat pentru luare de mită, spălare de bani şi complicitate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. A primit 3 ani de înschisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată şi 3 ani şi 6 luni pentru instigare la spălare de bani în formă continuată. A mai fost condamnat la 8 luni închisoare pentru instigare la fals în încrisuri sub semnătură falsă şi 1 an şi 6 luni pentru primire de foloase necuvenite şi s-a aplicat în final pedeapsa cea mai grea, cea de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, din care se reduc cele 10 luni petrecute în arest preventiv.

Călin Stoia a fost achitat pe linie pentru toate infracţiunile.

Monica Apostu a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată şi 8 luni de închisoare pentru fals în înscrisuri. În final, s-a aplicat pedeapsa cea mai mare, cea de 3 ani de închisoare cu suspendare, sub subraveghere. Termenul de încercare este de 7 ani, perioadă în care aceasta nu are voie sa ia legătura cu Aspazia Droniuc.

Instanţa a dispus confiscarea sumei de 283.157 lei, bani care proveneau din contractele încheiate de Monica Apostu cu Aspazia Droniuc. Totodată, s-a dispus anularea contractelor de asistenţă juridică încheiate cu Droniuc. S-a dispus şi confiscarea cardurilor de carburanţi de la compania de salubritate Rosal, folosite de Monica Apostu pentru a-şi alimenta maşina persoanlă.

Soţii Apostu au de plătit 42.000 de lei cheltuieli judiciare către Stat.

Sentinţa nu este definitivă putând fi atacată, în zece zile, cu recurs la ÎCCJ.

UPDATE "Sentinţa este nelegală şi netemeinică şi o vom atacat la ÎCCJ. Aspazia Droniuc nu a fost audiată de instanţă şi s-au administrat doar probele din faza de urmărire penală. Dacă Sorin Apostu va fi achitat în recurs, atunci în cazul Aspaziei Droniuc, care a fost condamnată definitiv, se poate vorbi de o eroare judiciară şi este un motiv de revizuire pentru ea", a spus Gheorghiţă Mateuţ, avocatul soţilor Apostu.

Pe de altă parte, avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Călin Stoia, s-a arătat foarte mulţumit de decizia instanţei de a-l achita pe omul de afaceri. "Aşteptăm de peste un an această sentinţă şi constat că judecătorul a reuşit să treacă peste prejudecăţi".

Niciunul dintre inculpaţi, şi nici apărătorii nu au fost prezenţi la pronunţare.

Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj.

Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie 2012 la Registratura Primăriei.

Sorin Apostu a susţinut, într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor oraşului, că după demisia din funcţie cariera sa politică şi administrativă încetează şi că va aştepta ca justiţia să îşi urmeze cursul şi să îşi poată dovedi nevinovăţia.

Sorin Apostu a părăsit, în 28 septembrie 2012, Penitenciarul Târgu Mureş, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de eliberare depusă de acesta, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Călin Mihai Stoia a părăsit, în 14 aprilie 2012, Penitenciarul din Târgu Mureş, ca urmare a deciziei de punere a sa în libertate, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, soţia acestuia, Monica Apostu, şi omul de afaceri Călin Stoia au susţinut, în 1 iulie, la ultimul termen pe fond de la Curtea de Apel Târgu Mureş, că sunt nevinovaţi.

Curtea de Apel Târgu Mureş anunţa atunci că rămâne în pronunţare, o soluţie în acest dosar urmând să fie dată în 15 iulie. La acea dată, pronunţarea s-a amânat pentru 25 iulie, judecătorul considerând că mai are nevoie de timp pentru a delibera.

 

Comenteaza