Apostu, liber după 10 luni de arest. A stat inchis 324 de zile

Apostu, liber după 10 luni de arest. A stat inchis 324 de zile
Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost eliberat sub control judiciar de Înalta Curte
de Casaţie şi Justiţie, după aproape un an de arest.

Recursul făcut de avocaţii lui Apostu la decizia Curţii de Apel Mureş de a-l menţine în arest preventiv a fost admis ieri seară de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Amintim că săptămâna trecută Curtea de Apel Mureş a respins din nou o cerere de liberare sub control judiciar a fostului primar al Clujului, aflat în arest de peste 10 luni.

Sorin Apostu a fost aşteptat la porţile Penitenciarului Mureş de soţia sa, care la rândul său este inculpată în acelaşi dosar, fiind cercetată în stare de libertate.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Sorin Apostu, a spus că hotărârea judecătorească a primei instanţe, a Curţii de Apel Mureş, este aproape de deliberare, acesta fiind unul dintre motivele care ar putea să stea la baza deciziei de ieri a ÎCCJ. "Vom vedea care vor fi motivele care au stat la baza acestei decizii. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a remarcat vulnerabilitatea temeiurilor acestei măsuri încă de la începutul arestului. Stadiul de cercetare judecătorească e aproape de deliberae, mai sunt câţiva martori de audiat şi se vor depune concluziile. De aceea cred că, în curând, procesul se va finaliza, cu siguranţă până la sfârşitul acestui an", a spus Mateuţ.

Sorin Apostu a fost prezent la recursul de ieri de la ÎCCJ, după care s-a întors cu maşina Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la Târgu-Mureş. Fostul primar a primit vestea eliberării sale provizorii din arest. Avocatul său, Gheorghiţă Mateuţ, a explicat procedura prin care e pus în libertate. "Va fi eliberat în seara aceasta (ieri seară - n. red.). Se trimite o adresă din partea ÎCCJ, însoţită de minută, prin care se cere în mod expres Penitenciarului Târgu-Mureş să fie pus în libertate. Eliberarea se va produce peste câteva ore", a declarat Mateuţ, pentru ZIUA de CLUJ. Fostul edil al Clujului a stat în arest preventiv peste 10 luni.

In total, Apostu a fost inchis in total, la Cluj, Gherla, Targu Mures sau Jilava, 324 de zile.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

La rândul său, omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Apostu a fost acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Cluj, că ar fi luat mită de la Călin Stoia pentru a-i facilita câştigarea contractului de salubrizare a unei jumătăţi din suprafaţa municipiului Cluj-Napoca. Mita ar fi fost mascată prin contracte de consultanţă juridică fictive, încheiate de Stoia cu soţia lui Apostu, de profesie avocat. În acelaşi dosar de corupţie este judecată şi Monica Apostu, iar femeia de afaceri Aspazia Droniuc a fost deja condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi spălare de bani. Apostu ar fi luat de la Stoia şi Droniuc suma de 125.000 de euro în schimbul unor contracte pe bani publici.

După mai multe luni de arest, Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, fiind acuzat că a luat mită de la mai multe companii care au afaceri la Cluj. Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, el va fi trimis în judecată, în al doilea dosar, în acest an.

 

Comenteaza