Apostu şi Bica, acum Uioreanu. Reputaţia Clujului este praf

Apostu şi Bica, acum Uioreanu. Reputaţia Clujului este praf
Horea Uioreanu este a treia persoană de la vârful administraţiei clujene implicată într-un scandal de corupţie, după Radu Bica, aflat la închisoare, şi Sorin Apostu, care se judecă la Înalta Curte de Justiţie.

Atenţia procurorilor DNA este acum îndreptată înspre mai multe persoane cu funcţii de conducere din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, printre care şi preşedintele acestuia, Horea Uioreanu. Cercetările vizează săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, mai precis, fapte de dare şi luare de mită.

Cu siguranţă clujenii nu au uitat că alţi doi membri de frunte ai administraţiei locale au fost, în urmă cu numai trei ani, acuzaţi de corupţie.

Este vorba de Sorin Apostu, fost primar al Clujului în perioada 2008-2012, şi de Radu Bica, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. În ambele cazuri, faptele lor au fost denunţate de femeia de afaceri Aspazia Droniuc.

În 2011, Sorin Apostu a fost pus sub urmărire penală de către procurorii DNA, acuzat fiind de luare de mită pentru facilitarea încheierii unor contracte de salubrizare şi de asigurare a parcului auto subordonat Consiliului Local Cluj.

În dosar au fost implicaţi şi soţia sa, avocatul Monica Apostu, dar şi omul de afaceri Călin Stoia, alături de denunţătoarea Aspazia Droniuc. Apostu a fost cercetat pentru primirea de mită în valoare de 94.000 euro, sumele fiind încasate prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.

La percheziţia apartamentului soţilor Apostu, procurorii au găsit, ascunşi sub un prosop 50.000 de lei şi 10.000 de euro, şase ceasuri de lux, cinci carduri Visa şi 22 de telefoane mobile. În data de 15 iulie 2013, Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat pe fostul primar al Clujului la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

De luare de mită a fost cercetat şi, mai apoi, condamnat, şi Radu Bica, tot în 2011, pe atunci ocupând funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Acesta a fost acuzat că a primit suma de 43.000 lei din partea firmei Frarom Import Export, condusă de Aspazia Droniuc, pentru a-i facilita acesteia câştigarea unei licitaţii privind mentenanţa stadionului Cluj Arena.

La percheziţie, procurorii au găsit suma în cauză ascunsă în lada unei canapele. În urma procesului, Bica a fost condamnat la cinci ani de închisoare. I s-a confiscat şi suma obţinută prin luare de mită, iar, în plus, a primit interdicţia de a deţine o funcţie publică sau o funcţie care să implice exercitarea autorităţii de stat, tot pe o perioadă de cinci ani.

 

Comenteaza