News alert Update Foto Şapte zile de la dispariţia directorului APIA Cluj în Beliş. Scafandri militari fac scufundări la 90 m adâncime. HARTA căutărilor

Şapte zile de la dispariţia directorului APIA Cluj în Beliş. Scafandri militari fac scufundări la 90 m adâncime. HARTA căutărilor
Şapte zile de la dispariţia directorului APIA Cluj în Beliş. Căutările continuă. HARTA acţiunilor scafandrilor
Şapte zile de la dispariţia directorului APIA Cluj în Beliş. Căutările continuă. HARTA acţiunilor scafandrilor
Au fost reluate căutările directorul APIA Cluj, dispărut în Beliş. Scafandrii încearcă să ajungă la 27 m adâncime

Căutările directorului APIA Cluj, Adrian Zaharia, care se presupune că ar fi dispărut, sâmbătă seara, în lacul Beliş din judeţul Cluj continuă. Este cea de a şaptea zi de căutări.

 

O echipă de scafandri militari de mare adâncime din cadrul Forţelor Navale Române va interveni în acţiunile de căutare a directorului APIA Cluj. Se vor face scufundări la adâncimi cuprinse între 40 şi 90 de metri, până acum fiind acoperită o suprafaţă de 150 de hectare din lac. Căutările sunt dificile din cauza suprafeţei mari care trebuie acoperită, din cauza vizibilităţii reduse pe fundul lacului, dar şi pentru că în adânc există buşteni şi alte materiale.

”Militarii au plecat din Constanţa joi, cu echipamentele necesare pentru executarea în siguranţă a scufundărilor la adâncimi cuprinse între 40 şi 90 de metri şi vor începe vineri căutările persoanei dispărute. Scafandrii militari de mare adâncime, din subordinea Centrului 39 Scafandri, sunt unica structură din România capabilă să execute scufundări la adâncimi de peste 40 de metri, iar în cei peste 50 de ani de existenţă au desfăşurat numeroase lucrări subacvatice – atât în domeniul millitar, dar şi în cel civil, şi au efectuat numeroase intervenţii în sprijinul populaţiei”, precizează reprezentanţii MApN.

La rândul lor, reprezentanţii ISU Cluj au precizat că vineri este cea de-a şaptea zi de căutări, în primele şase la operaţiuni participând echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Avram Iancu” al judeţului Cluj, echipele Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj şi ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj. Pe cele 150 de hectare din suprafața lacului au fost efectuate căutări cu echipamentele sonar din dotarea bărcilor de salvare pentru batrimetrie în perimetrul de căutare.

Pe timpul nopții acțiunile de căutare au încetat temporar, fiind necesară respectarea regulilor privind siguranța salvatorilor. Suprafața de căutare a fost stabilită ca urmare a corelării indiciilor și mărturiilor existente privind perioada și zona în care se presupune că a dispărut persoana căutată. Acțiunile au cuprins căutări efectuate la luciul apei și în mediul subacvatic a indicilor care să poată ajuta efectuarea căutărilor prin scufundare.

A fost efectuate acțiuni de scufundare și căutare de către scafandri din cadrul SPJSS Cluj, însă reperele verificate nu s-au dovedit a fi persoana căutată.

ISU Cluj a remis presei o reprezentare grafică privind suprafețele, indiciile și reperele care au fost utilizate în acțiunile de căutare în care au fost implicate forșe din instituțiile menționate.

Rămân în continuare elemente de risc și dificultăți pentru scafandrii:

- suprafața foarte mare de căutare care rezultă în urma indiciilor existente,
- vizibilitate subacvatică foarte de redusă sau chiar nulă pe fundul lacului, datorate straturilor variabile și consistente de nămol,
- adâncimi care variază subit și peste limita uzuală de scufundare, respectiv 40m,
- diversele corpuri sau resturi de materiale care există în mediul subacvatic, cum ar fi bușteni bancuri de turbă sau chiar trunchiuri de copaci care se află încă în picioare pe fundul lacului.

Adrian Zaharia, directorul APIA Cluj, a dispărut sâmbătă seara, când se plimba singur cu barca pe lacul Beliş şi a căzut în apă, potrivit unui martor. Acesta a declarat că l-a văzut în timp ce încerca să evite o ambarcaţiune şi s-a dezechilibrat. Apropiaţii spun că Adrian Zaharia nu ştia să înoate.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza