“Arhanghelii” operei IPS Bartolomeu în mediul virtual

“Arhanghelii” operei IPS Bartolomeu în mediul virtual
Trei tineri din Cluj, Iaşi şi Bucureşti au pus bazele unui blog şi administrează un grup pe Facebook pentru “ca să ne apropie tot mai mult de opera, gândirea şi, mai ales, de personalitatea deosebită a mitropolitului Clujului - IPS Bartolomeu Anania”.
Paginile de internet au captat sute de fani ai regretatului ierarh şi fiecare postare a atras “like-uri” şi discuţii aprinse pe forum. Ideea aparţine unor tineri care au cerut acceptul arhiepiscopiei.

“Cred că IPS Bartolomeu ar trebui să fie un model pentru mulţi oameni şi mediul online e o cale foarte bună de promovare”, explică Daniel Coşereanu, din Bucureşti, cel care a deschis pagina de Facebook a lui Bartolomeu Valeriu Anania. Prima postare datează din decembrie 2009. “La sfârşitul anului trecut erau 400 de membri, acum, după ce a trecut la cele veşnice, s-au alăturat mai mulţi. Sunt peste 650”, spune administratorul paginii. S-au înscris în grup utilizatori de Facebook din toată ţara şi chiar din străinătate, mai ales tineri, grupuri ca Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova, pagina celor de la Ziua Veche, de la site-ul Hotnews, al Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului, Destinaţii Turistice România, Editurile Predania şi Polirom, grupul PNŢCD Cluj, ASCOR Alba Iulia, prezentatorul Tv Dan Capatos, ziaristul Victor Roncea şi multe cadre didactice de la Universitatea Babeş-Bolyai.

La puţin după înfiinţarea grupului, Coşereanu a fost contactat de Andrei Cucu din Iaşi, care administrează blogul bartolomeuanania.blogspot.ro şi de Adrian Bibarţ, un masterand la Teologie în Cluj, cei trei fiind administratorii paginii din reţeaua de socializare. “Nu ne cunoaştem personal, au intrat în reţea şi s-au oferit să mă ajute”, precizează Daniel Coşereanu. Tânărul studiază la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi a început să îl admire pe IPS Bartolomeu după ce i-a citit Memoriile, apoi a văzut un interviu acordat de ierarh Eugeniei Vodă, la Emisiunea Profesioniştii de la TVR1, după care a mai citit câteva cărţi semnate de el. Nu a fost niciodată la vreo predică susţinută de mitropolit la catedrala clujeană. “Am fost foarte trist când am aflat că a murit. Ştiam că fusese internat la Viena şi urmăream ce se întâmplă. Mi-ar fi plăcut să pot să vin la înmormântare, însă, din păcate, nu am putut”, mărturiseşte Coşerean.

Ideea de a deschide un asemenea blog a apărut în vara lui 2010. “Totuşi, cuvintele de învăţătură ale părintelui Bartolomeu le postam sub forma unor filmuleţe pe YouTube cam de prin 2009. Eu sunt din Iaşi şi l-am văzut o dată, prin 2008, pe părintele Bartolomeu în aula Universităţii Cuza, când şi-a lansat Memoriile la Polirom. De atunci am fost furat. Nu am nici o treabă cu teologia, eu sunt medic, dar m-a fascinat şi mă fascinează în continuare francheţea, credinţa şi iubirea de oameni a părintelui. De aceea l-am făcut «cunoscut» pe Net”, explică Andrei Cucu, administratorul blogului. Acesta include o arhivă pe ani, luni şi zile cu principalele predici, sub forma unor filmuleţe care conţin imagini din scenele biblice, şi tablouri cu temele evenghelice ale unor mari pictori. Site-ul mai cuprinde secţiuni legate de biografia mitropolitului, opera sa, Biblia pe care a tradus-o şi trimiteri la site-urile de unde pot fi descărcate predicile, cuvintele de învăţătură şi conferinţele ierarhului. La acestea se adaugă o secţiune nouă, “Colaborator al lui Dumnezeu, nu al Securităţii”.

Dacă la început intrau doar 10 utilizatori pe zi, acum numărul lor total a ajuns la 36.000, cam 150 zilnic. “Eram sceptic la început, până când m-a contactat o doamnă de 30 şi ceva de ani, care mi-a mărturisit că are cancer la sân în stadiul final şi că intră zilnic pe site şi ascultă vorbele părintelui, iar acest lucru îi dă o forţă sufletească şi o alternativă de a-l cunoaşte pe Dumnezeu în ultima ei fărâmă de viaţă”, dezvăluie tânărul. Andrei Cucu spune că administrarea blogului este “o datorie morală faţă de cei care, în disperarea necredinţei lor, caută o punte către Dumnezeu şi, neavând de multe ori curajul să treacă pragul vreunei biserici, găsesc în oceanul de mizerie al internetului un bob de lumină şi de credinţă, iar părintele nostru, mitropolitul Bartolomeu, e magistral în a-ţi face cunoştinţă cu Dumnezeu”.

Adrian Bibarţ, al treilea administrator al paginilor, este masterand la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, unul dintre beneficiarii burselor oferite de Fundaţia Mitropolitul Bartolomeu.

Pagini de internet cu încuviinţare de la arhiepiscopie

Înainte de a înfiinţa blogul şi pagina de Facebook ce poartă numele IPS Bartolomeu, tinerii au luat legătura cu reprezentanţii mitropoliei. “Ne-au informat că vor să facă paginile şi ne-am dat acordul. IPS Bartolomeu a fost un adept al comunicării, chiar şi a celei pe internet”, precizează Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. “În două săptămâni, va fi lansat şi un site al Mitropoliei”, înştiinţează Ivanov.


Comenteaza