Arhitectul care a desenat Mănăşturul, la 40 de ani de la planşă: “L-au masacrat!”

Arhitectul care a desenat Mănăşturul, la 40 de ani de la planşă: “L-au masacrat!”
Un cartier cât un oraş, unul dintre cele mai mari din ţară şi, foarte probabil, unul dintre cele mai înghesuite. „L-au masacrat”, spune arhitectul care a desenat una pe hârtie şi a văzut altceva pe şantier.


Este vorba despre cartierul Mănăştur, cu peste 80.000 de locuitori. Unul dintre cele mai mari din ţară, dar şi unul dintre cele mai aglomerate. Proiectul iniţial prevedea trei parking-uri de câte 500 de locuri, dar şi grădiniţe şi şcoli. În locul lor s-au ridicat blocuri, dar şi cunoscutul deja complex comercial Big.

Arhitectul Emanoil Tudose este pensionat, dar la cei 70 de ani ai săi a rămas la fel de vehement ca pe vremea când desena cartierul Mănăştur pe planşă. „Atât că acum m-am mai resemnat", spune el. Tudose a desenat un sfert din cartierul Mănăştur, între străzile Islazului şi Câmpului, până la pădurea din Făget, iar pentru cele două proiecte care au compus această zonă a fost şi premiat de Uniunea Arhitecţilor din Republica Socialistă România, de două ori consecutiv - o dată pentru proiectul Mănăştur II/1, iar a doua oară pentru II/2. Citeşte aici ce spune despre modul în care arată acum cartierul

Etichete
Comenteaza