Armenologie la Cluj. "Multiculturalismul este un argument pentru Capitala Culturală 2021" FOTO

Armenologie la Cluj.
Vineri a avut loc ceremonia de inaugurare a Institutului de Armenologie, primul institut de acest gen din spațiul central și est-european, în Aula Ferdinand a Universității Babeș-Bolyai.

La eveniment au luat cuvântul cuvântul Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității Babeș-Bolyai; Excelența Sa Hamlet Gasparian, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armene în România; Întâistătătorul Bisericii Apostolice Armene din România; Varujan Vosganian, Președintele Uniunii Armenilor din România; Vákár István, rreședintele Consiliului Județean Cluj; prof. univ. dr. Aram Simonyan, Rectorul Universității de Stat din Erevan; şi alţi profesori universitari.

Înființarea Institutului de Armenologie reprezintă un pas important și necesar în domeniul cercetării comunităților armene din Europa Centrală și de Est. În spațiul Europei de Est și în special în România, armenii au reprezentat un important grup etno-cultural din perspectiva evoluției socio-culturale a comunităților locale.

„Institutul de Armenologie care se înfiinţează astzăi la Cluj, sub auspiciul Universităţii Babeş-Bolyai, primul din această parte a Europei. Este un institut important, în primul rând pentru că ne conectează cu alte spaţii culturale. În lume există o reţea de centre de studii de armenologie în Germania, în Franţa, în Statele Unite ale Americii. În al doilea rând, acest institut ne conectează şi cu centele culturale din Armenia dintre care aş aminti Universitatea de Stat, dar şi Muzeul de Manuscrise de la Matenadaran care este probabil unul dintre cele mai mari din lume cu acest profil. În al treilea rând, ne ajută să cunoaştem mai bine istoria acestor locuri pentru că trebuie să o spunem , aşa cum o spunea Nicolae Iorga, armenii nu sunt veniţi aici, ci armenii sunt fondatori ai principatelor. Ei au venit aici cu mult înainte de descălecatul voievozilor care au întemeiat principatele Moldovei şi Valahiei. Nu mai vorbim de faptul că aremnii care au trecut Carpaţii către Transilvania, au construit aici aici o civilizaţie unică în felul ei. Atunci când am prezentat la o întâlnire cu vechi datini româneşti şi armeneşti, am ajuns al concluzia că datinile armeneşti seamănă cu cele româneşti. Cu alte cuvinte armenii au adus aici şi aromele Orientului, dar s-au binecuvântat şi de locul acesta.

Proiectele pe termen scurt sunt de latură organizatorică. Institutul va avea un sediu aici în Cluj, dar va avea şi un sediu la Gherla, oferit de comunitatea armeană de acolo. Institutul va participa la un eveniment foarte amplu ce va avea loc la sfârşitul anului viitor, va fi o mare expoziţie care va arăta moştenirea culturală armeană pe aceste locuri", a spus Varujan Vosganian.

Încă din evul mediu, când primele grupuri de armeni și-au creat mici comunități în spațiul geografic est-european, importanța lor și stilul de viață au adus prosperitate și au creat un climat socio-economic stabil și prosper în regiunile unde aceștia s-au stabilit.

„Armenologia are, în România, o istorie de aproape un secol, la originile sale aflându-se Nicolae Iorga şi discipolul său. În Transilvania putem spune concret că armenologia se naşte odată cu editarea a revistei în limba maghiară Armenia, în 1808. După o perioadă de înflorire, între anii 1930 şi 1980, în România studiile cu conţinut de armenologie contiună spontan până în zilele noastre, fapt atestat de sutele de ediţii interesante şi valoroase în limbiile română şi mahghiară ale diverşilor autori şi se face simţită, astfel, nevoia aducerii armenologiei la nivel academic", a spus Excelența Sa Hamlet Gasparian.

La ceremonie a vorbit şi prof. univ. dr. Aram Simonyan, rectorul Universității de Stat din Erevan care crede despre acest eveniment că va avea un impact deosebit nu doar asupra relaţiilor dintre universităţile româneşti şi armene, ci şi în perspectivadezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări.

„Popoarele se apropie între ele pe calea culturii, educaţiei şi ştiinţei, şi cred de aceea că ţăirle noastre, oraşele noastre şi instituţiile pe care le reprezentăm, din acest punct de vedere îşi contiună colaborarea pe un temei foarte solid. Vreau să-mi exprim recunoştinţa şi preţuirea acelui grup mic de cercetători şi personaltăţi din mediul academic, care prin munca lor au făcut posibil acest eveniment. Eu sunt convins că întreaga conducere a universităţii Babeş-Bolyai va face tot ce-i stă în putinţă pentru a sprijini acest institut care la rândul său să dezvolte, şi să favorizeze studiul armenologiei", a spus prof. univ. dr. Aram Simonyan.

Vakar Istvan a luat cuvântul dezvăluind că propria persoană este un exemplu bun al multietniei.

„Pentru mine este o foarte mare onoare să fiu invitat la această zi în care se naşte institutul de armenologie în Cluj, în capitala Transilvaniei, oraş multietnic, în care multietnia o pot aduce chiar eu în faţa dumneavoastră prin propria perezenţă. Sunt maghiar de origine, sunt şi armean de origine, bineînţeles prin vene curge şi sânge de român. Multinaţionalimsul este prezent în fiecare. Familia mea are originile undeva în Gheorgheniul armenesc, iar primul pe care l-am putut identifica din arborele genealogic este din 1760. Ne dorim cu toţii să fim Capitală Culturală Europeană în 2021. Cred că cel mai puternic atuu pe care putem să-l aducem în această retorică pentru a ne sprijini această dorinţă a capitalei Ardealului, este multiculturalismul pe care putem să-l arătăm în faţa Europei. Acest institut este o onoare pentru Cluj şi noi, administraţia, va trebui să găsim soluţii, sub îdrumarea academiei, pentru a o sprijini în continuare", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Profesorul și istoricul Lucian Năstasă-Kovacs este iniţiatorul proiectului prin care îşi doreşte studierea documentelelor comunităților armenești din întreaga țară, nu doar din Transilvania, dar și stabilirea relațiilor de cercetare a istoriei armenilor din Ungaria, Ucraina sau spațiul fostei Iugoslavii.

 

Comenteaza