Arşinel a găsit rinichi pentru transplant după doar 3 zile pe lista de aşteptare VIDEO

Arşinel a găsit rinichi pentru transplant după doar 3 zile pe lista de aşteptare VIDEO
Actorul Alexandru Arşinel, în vârstă de 74 de ani, a suferit la Cluj un transplant de rinichi. Artistul a primit organul unui tânăr din Târgu Mureş, care s-a sinucis. De pe patul de spital, îndrăgitul actor spune că se consideră norocos. Medicii au găsit un donator după doar trei zile de la înscrierea lui Arşinel pe lista de aşteptare pentru transplant.

Profesorul Mihai Lucan, cel care a coordonat echipa care l-a operat pe Alexandru Arşinel, spune că operaţia a fost dificilă din cauza greutăţii şi a vârstei actorului. Este al doilea transplant din România la un bărbat de peste 70 de ani.

"Nu vârsta cronologică e cea care dictează ce să faci cu un om, ci vârsta biologică şi valoarea socială a personajului", spune Mihai Lucan, directorul Institutului de Transplant Renal. "Din cauza aceasta noi l-am pus pe lista de aşteptare pe Arşinel pentru că reprezintă pentru toţi o valoare, şi, în plus, starea lui biologică era adecvată pentru a suferi această operaţie".

O tragedie din Târgu Mureş i-a permis lui Alexandru Arşinel să beneficieze de un rinichi nou. O tânără de 23 de ani s-a spânzurat. "Nu ştim motivul", spune Dan Luscalov, directorul execuvit al Agenţiei Naţionale de Transplant. "A avut noroc, pentru că s-a potrivit cu acel donator, în condiţiile în care îl luaserăm în evidenţă numai de trei zile. El se ştie bolnav de mult timp, dar insuficienţa renală cronică a apărut acum 10 ani şi a evoluat treptat".

Actorul este internat acum la terapie intensivă şi se simte bine. Toţi apropiaţii îl sună să vadă cum este.

Alexandru Arşinel, care este şi director al Teatrului "Constantin Tănase" din Bucureşti, se consideră un om norocos. "Cineva mi-a dat acest rinichi, datorită căruia am şansa să mai trăiesc câţiva ani", spune el.

Dacă nu se găsea repede un donator compatibil, Arşinel ar fi ajuns la dializă, ceea ce l-ar fi ţinut departe de scenă. "Nu voiam să ajung la dializă", spune Arşinel, "dializa te leagă de spital toată viaţa".

Recuperarea va dura în jur de două săptămâni.

Reporter: Alin Golban
Operator: Rareş Râşnoveanu

Comenteaza